Sibirlønn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sibirlønn
Frukt og bladverk
Frukt og bladverk
Vitenskapelig(e)
navn
:
Acer tataricum subsp. ginnala
(Maxim.) Wesem.
Norsk(e) navn: sibirlønn
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: lønneordenen
Familie: lønnefamilien
Underfamilie: Hippocastanoideae
Slekt: lønneslekta
Habitat: åpen skog
Utbredelse: Øst-Asia

Sibirlønn (Acer tataricum subsp. ginnala) er en underart av tatarlønn fra Øst-Asia. Den regnes av og til som en egen art, Acer ginnala.

Den er som regel en 3–5 m høy, løvfellende busk, men kan bli et 10 m høyt tre. Barken er mørkegrå og glatt, men hos eldre trær får barken vertikale furer. Bladene er 6–10 cm lange, 4–6 cm brede og har 3 eller 5 lapper. Bladranden er grovt tannet, og midtlappen er mye lengre enn de andre. Om våren er bladene lyst gule, og høstfargen er mørk karmosinrød. Underarten kan skilles fra tatarlønn i snever betydning (subsp. tataricum) på at bladlappene er dypere innskåret og at bladene er mørkegrønne.

Trærne har tvekjønnede og rene hannblomster på samme plante (andromonøci). Blomstringen skjer i mai–juni. Blomsterstanden er opprett, 6 cm lang og glatt. Blomstene er gulgrønne og har 5 begerblad, 5 kronblad og 8 pollenbærere. Fruktknuten er håret og griffelen glatt. Fruktene er glatte, 2,5–3 cm lange samaraer som sitter parvis nesten parallelt. De er modne i september–oktober.

Underarten er utbredt i Nord-Kina, Japan, Korea, Mongolia og Russlands fjerne østen.

Sibirlønn er den lønnesorten som tåler kalde vintre best. Den plantes som prydbusk i nordlige deler av Europa og Nord-Amerika. I Norge kan underarten dyrkes til Troms. Den er hardfør til herdighetssone 6 i innlandet, men bare herdighetssone 5 ved kysten.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]