Arkhangelsk oblast

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arkhangelsk oblast
Arkhangelskaja oblast / Архангельская область (ru)
Ворота Святые(между Успенской и Прядильной башнями).jpg

Flagg

Våpen

FlaggVåpen
LandRussland Russland
Føderal kretsDen nordvestlige FK
Økonomisk regionNord
StatusOblast
Grunnlagt23. september 1937
Adm. senterArkhangelsk
TidssoneUTC+03.00
Areal
 – Totalt
rangert som nr. 7
587 400 km²
Befolkning
 – Totalt
rangert som nr. 43
1 185 536
Bef.tetthet2 innb./km²
Høyde o.h.77 meter
NettsideNettside
Politikk
GuvernørIgor Orlov
Beliggenhet
Arkhangelsk oblast i Russland
Arkhangelsk oblast i Russland
Map
Arkhangelsk
63°30′N 43°00′Ø

Arkhangelsk oblast er en av Russlands 49 oblaster, med en befolkning på 1 336 539 mennesker i 2002. Oblasten ligger i Nordvest-Russland og er på størrelse med Frankrike, med et areal på 587 400 km². Den består av 20 distrikter, 13 byer, 38 bynære bygder og ca. 4 000 bygder, og administrasjonssenteret ligger i byen Arkhangelsk. Arkhangelsk oblast administrerer det autonome distriktet Nenetsk, og omfatter også øyene Novaja Semlja og Frans Josefs land. Oblasten grenser til Komi i øst, Kirov oblast og Vologda oblast i sør og republikken Karelia i vest. Området er omgitt av tre hav: Kvitsjøen, Barentshavet og Karahavet øst for Novaja Semlja. På gamle kart kaltes dette området Dvinskaja Zemlja (Dvinaland).

Hovednæringen i Arkhangelsk oblast er skogbruk og produksjon av tømmer, trearbeid og papir. Regionen har også en produktiv militærindustri. Privat næringsliv fordeler seg på følgende bransjer: landbruk, handel, bygg, media, industri og transport. Landbruket er konsentrert om reindrift og produksjon av kjøtt og meieriprodukter fra kveg.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Flag-map of Russia.svgDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.