Arkhangelsk oblast

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arkhangelsk oblast
Архангельская область / Arkhangelskaja oblast
Arkhangelsk oblast

Flagg

Våpen

Kart over Arkhangelsk oblast

LandRussland Russland
DistriktSevero-Zapadnyj
StatusOblast
Adm. senterArkhangelsk
GuvernørIgor Orlov
TidssoneUTC3
Areal
 – Totalt:
rangert som nr. 7
587400 km²
Befolkning
 – Totalt:
rangert som nr. 43
1 185 536
Bef.tetthet2,02 innb./km²
Høyde over havet77 meter

Arkhangelsk
63°30′0″N 43°0′0″E

Arkhangelsk oblast er en av Russlands 49 oblaster, med en befolkning på 1 336 539 mennesker i 2002. Oblasten ligger i Nordvest-Russland og er på størrelse med Frankrike, med et areal på 587 400 km². Den består av 20 distrikter, 13 byer, 38 bynære bygder og ca. 4 000 bygder, og administrasjonssenteret ligger i byen Arkhangelsk. Arkhangelsk oblast administrerer det autonome distriktet Nenetsk, og omfatter også øyene Novaja Semlja og Frans Josefs land. Oblasten grenser til Komi i øst, Kirov oblast og Vologda oblast i sør og republikken Karelia i vest. Området er omgitt av tre hav: Kvitsjøen, Barentshavet og Karahavet øst for Novaja Semlja. På gamle kart kaltes dette området Dvinskaja Zemlja (Dvinaland).

Hovednæringen i Arkhangelsk oblast er skogbruk og produksjon av tømmer, trearbeid og papir. Regionen har også en produktiv militærindustri. Privat næringsliv fordeler seg på følgende bransjer: landbruk, handel, bygg, media, industri og transport. Landbruket er konsentrert om reindrift og produksjon av kjøtt og meieriprodukter fra kveg.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

RusslandstubbDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.