Novgorod oblast

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Novgorod oblast
Новгородская область
Novgorod oblast

Flagg

Våpen

Kart over Novgorod oblast

LandRussland Russland
DistriktSevero-Zapadnyj
StatusOblast
Adm. senterVelikij Novgorod
GuvernørSergey Mitin
TidssoneUTC+4
Areal
 – Totalt:
rangert som nr. 48
53895 km²
Befolkning
 – Totalt:
rangert som nr. 69
634 100
Bef.tetthet11,77 innb./km²

Velikij Novgorods kreml

Novgorod oblast (russisk: Новгоро́дская о́бласть, Novgorodskaja oblast) er et føderasjonssubjekt i Russland (en oblast). Den ble opprettet i 1944. Den ligger mellom Moskva og Sankt Petersburg. Det administrative senteret er byen Velikij Novgorod. Noen av Russlands eldste byer, som Velikij Novgorod og Staraja Russa ligger her. De historiske monumentene i Velikij Novgorod og omegn er oppført på UNESCOs Verdensarvliste.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Novgorod oblast dekker et areal på 53 895 km². Den grenser til Leningrad oblast (NV,N), Vologda oblast (Ø), Tver oblast (SØ,S) og Pskov oblast (SV).

Den vestre delen består av lavland rundt innsjøen Ilmen, mens den østlige delen er høyland (de nordligste utløperne av Valdajhøydene), og det høyeste punktet er 296 moh.

De største elvene (etter vannføring) er: Volkhov, Mologa, Msta, Lovat, Sias og Sjelon. Største innsjøer er Ilmen og Valdajsjøen

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Demografi[rediger | rediger kilde]

Innbyggertall: 694 355 (folketelling 2002), ned fra rundt 753 000 i 1989. Novgorod oblast har den laveste befolkningstallet av alle oblastene i den europeiske delen av Russland. En av grunnene til den relativt lave befolkningstettheten er at området led sterkt under andre verdenskrig. Befolkningen er 70% urban, fordelt på ti byer.

Novgorod oblast er etnisk sett relativt homogen, med bare fem anerkjente etniske grupper på mer enn to tusen personer hver ved folketellingen. De følgende nasjonaliteter var mest tallrike:

I tillegg var det mange andre mindre grupper. 5 575 personer (0,80%) oppga ikke sin nasjonalitet på folketellingsskjemaet.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «National Composition of Population for Regions of the Russian Federation». 2002 Russian All-Population Census. 2002. Arkivert fra originalen (XLS) 2007-02-17. Besøkt 20. juli 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]