Adygia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Adygia
Республика Адыгея / Respublika Adygeja (ru)
Адыгэ Республик / Adyge Respublik (ady)

Flagg

Våpen

FlaggVåpen
LandRusslands flagg Russland
Føderal kretsDen sørlige FK
Økonomisk regionNord-Kaukasus
StatusRepublikk
Grunnlagt1991
HovedstadMajkop
TidssoneUTC+03.00
Areal
 – Totalt
rangert som nr. 80
7 600 km²
Befolkning
 – Totalt
rangert som nr. 74
439 996 (2010)
Bef.tetthet60,94 innb./km²
Offisielle språkRussisk og adygisk
Grunnlagt3. juli 1991
NettsideNettside
Politikk
OverhodeMurat Kumpilov
Beliggenhet
Adygia i Russland
Adygia i Russland
Kart
Adygia
44°39′N 40°00′Ø

Kart over Adygia

Adygia, offisielt Republikken Adygia (Adygia) (russisk: Республика Адыгея (Адыгея)Respúblika Adygéja (Adygéja)) er en republikk i Den russiske føderasjon beliggende i den nordlige del av Kaukasia. Republikken ligger ved foten av Kaukasusfjellene, med Kubanslettene i nord og fjell i sør, 40 % er skogkledd. Høyeste punkt er fjellet Tsjugusj (3 238 moh.). Adygia er omgitt på alle kanter av Krasnodar kraj.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det opprinnelige folkeslaget i republikken er adyger, som er et kaukasisk folkeslag nært beslektet med kabardinere og tsjerkessere.

Etter å ha blitt erobret av mongolene1300-tallet allierte adygene seg med Det russiske keiserdømme rundt 1550 for å få beskyttelse fra tatarene og andre tyrkiske grupper. På slutten av 1700-tallet startet den russiske ekspansjonen sørover mot Kaukasus og kom i konflikt med folkene der. Adygene og andre tsjerkessiske folk støttet tyrkerne mot Russland i Krimkrigen (1853–1856). Etter dette startet Kaukasuskrigen, som Russland vant, og de tsjerkessiske folkene ble tvunget til å forlate hjemlandene sine. Mange adyger ble tvangsdeportert til Det osmanske riket, mens andre dro til andre deler av Russland eller utlandet. Bare 5 % av adygene ble igjen i sitt historiske hjemland, og man regner med at 3 millioner lever i mer enn 50 nasjoner verden over. I dag utgjør russerne om lag 68% av innbyggerne, mens adygene utgjør 22 %.

Etter Den russiske revolusjon var Adygia fra høsten 1919 til mars 1920 i hendene på kontrarevolusjoneære styrker (hvitegardister). I 1922 ble det Adygiske autonome opprettet, og fra august 1942 til februar 1943 var området okkupert av tyskerne. Med oppløsningen av Sovjetunionen i 1991 ble republikken Adygia opprettet som en del av Den russiske føderasjon. Aslantsjerij Kitovitsj Tkhakusjinov var president fra 2006 til 2017. Han er, i likhet med flertallet av resten av makteliten i Adygia, adyg. Som reaksjon på dette har det blitt opprettet en organisasjon som kaller seg Unionen av slavere, som hevder at etniske russere blir diskriminert i Adygia. De arbeider for at Adygia skal slås sammen med Krasnodar kraj, men har foreløpig ikke fått gjennomslag for dette blant makthaverne i Moskva.

Adygia har store skogressurser og gode forhold for landbruk med gunstig klima og frodig matjord. Likevel er området et av Russlands fattigste.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]