Adygeja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Adygia)
Hopp til navigering Hopp til søk
Adygeja
Республика Адыгея Respublika Adygeja
Adygeja

Flagg

Våpen

LandRussland Russland
RegionNord-Kaukasus
DistriktJuzjnyj
StatusRepublikk
Adm. senterMajkop
TidssoneUTC+3
Areal7 600 km²
Befolkning440 388
Bef.tetthet57,95 innb./km²

Adygeja
44°39′0″N 40°0′0″E

Adygea.png

Adygeja er en republikk i den russiske føderasjonen beliggende i den nordlige del av Kaukasia. Republikken ligger ved foten av Kaukasusfjellene, med Kubanslettene i nord og fjell i sør, 40 % er skogkledd. Høyeste punkt er fjellet Tsjugusj (3 238 moh.). Adygia er omgitt på alle kanter av Krasnodar kraj.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det opprinnelige folkeslaget i republikken er adygeer, som er et kaukasisk folkeslag nært beslektet med kabardinere og tsjerkessere.

Etter å ha blitt erobret av mongolene1300-tallet allierte adygeerne seg med Det russiske keiserdømme rundt 1550 for å få beskyttelse fra tatarene og andre tyrkiske grupper. På slutten av 1700-tallet startet den russiske ekspansjonen sørover mot Kaukasus og kom i konflikt med folkene der. Adygeerne og andre tsjerkessiske folk støttet tyrkerne mot Russland i Krimkrigen (1853–1856). Etter dette startet Kaukasuskrigen, som Russland vant og de tsjerkessiske folkene ble tvunget til å forlate hjemlandene sine. Mange adygeer ble tvangsdeportert til Det osmanske riket, mens andre dro til andre deler av Russland eller utlandet. Bare 5 % av adygeerne ble igjen i sitt historiske hjemland, og man regner med at 3 millioner lever i mer enn 50 nasjoner verden over. I dag utgjør russerne om lag 68% av innbyggerne, mens adygeerne utgjør 22 %.

Etter Den russiske revolusjon var Adygia fra høsten 1919 til mars 1920 i hendene på kontrarevolusjoneære styrker (hvitegardister). I 1922 ble det Adygiske autonome opprettet, og fra august 1942 til februar 1943 var området okkupert av tyskerne. Med oppløsningen av Sovjetunionen i 1991 ble republikken Adygia opprettet som endel av Den russiske føderasjon. Aslantsjerij Kitovitsj Tkhakusjinov var president fra 2006 til 2017. Han er, i likhet med flertallet av resten av makteliten i Adygia, adygeer. Som reaksjon på dette har det blitt opprettet en organisasjon som kaller seg Unionen av slavere, som hevder at etniske russere blir diskriminerte i Adygia. De arbeider for at Adygia skal slås sammen med Krasnodar kraj, men har foreløpig ikke fått gjennomslag for dette blant makthaverne i Moskva.

Adygia har store skogressurser og gode forhold for landbruk med gunstig klima og frodig matjord. Likevel er området et av Russlands fattigste.

Se også:[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]