Karelia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karelia
Республика Карелия / Respublika Karelija (ru)
Karjalan tazavaldu (krl)
Karelia Collage 2020.png

Flagg

Våpen

FlaggVåpen
LandRussland Russland
Føderal kretsDen nordvestlige FK
Økonomisk regionNord
StatusRepublikk
Grunnlagt8. juni 1920
HovedstadPetrozavodsk
TidssoneUTC+03.00
Areal
 – Totalt
rangert som nr. 20
172 400 km²
Befolkning
 – Totalt
rangert som nr. 68
643 548 (2010)
Bef.tetthet3,7 innb./km²
Offisielle språkRussisk
Grunnlagt27. juni 1923
16. juli 1956
13. november 1991
NasjonalsangKotimaamme Karjala!
NettsideNettside
Politikk
OverhodeArthur Parfenčikov
Beliggenhet
Karelia i Russland
Karelia i Russland

Karelia
63°49′00″N 33°00′00″Ø

Kart over finsk og russisk Karelen i dag. Republikken ligger mellom Finskebukta i sørvest og Kvitsjøen i nordøst. De store innsjøene Ladoga og Onega avgrenser republikken mot øst.

Republikken Karelia (russisk: Республика Карелия – Respublika Karelija, karelsk: Karjalan tazavaldu, finsk: Karjalan tasavalta) er en av 21 republikker i den russiske føderasjonen beliggende i Russlands nordvestre hjørne. Republikken Karelia er den østlige del av området Karelen som deles mellom Russland og Finland, og blir i Norge vanligvis kalt Øst-Karelen.

Republikken ligger mellom Østersjøen i sørvest og Kvitsjøen i nordøst. De store innsjøene Ladoga og Onega avgrenser republikken mot øst. Formelle grenser er mot Finland og de russiske føderasjonssubjektene Murmansk, Arkhangelsk, Vologda og Leningrad. Republikken er inndelt i 18 raiony (distrikt). Hovedstaden, Petrozavodsk, er republikkens administrative sentrum.

Historie[rediger | rediger kilde]

I middelalderen lå Karelen i utkanten av innflytelsessfæren til fyrstedømmet Novgorod. På 1200-tallet kom deler av området under svensk kontroll. I 1478 ble Novgorod underlagt fyrstedømmet Moskva, forløperen til det russiske imperiet, og Karelen ble svensk-russisk grenseland. I 1784 ble Petrozavodsk sentrum for en egen russisk provins.

Under den russiske revolusjonen tok bolsjevikene kontroll over området i april 1918, men den samme sommeren kom de nordlige delene under kontroll av utenlandske intervensjonsstyrker, fra Finland, USA, Storbritannia og Frankrike. Intervensjonsstyrkene trakk seg ut i 1920 og området kom igjen under sovjetisk kontroll.

Den 25. juli 1923 ble Den karelske autonome sovjetrepublikken etablert, underlagt Den russiske føderasjon. Etter vinterkrigen, den 31. mars 1940, ble Karelen en egen sovjetrepublikk Den karelsk-finske sosialistiske sovjetrepublikken (finsk Karjalais-Suomalainen Sosialistinen neuvostotasavalta). Det karelske neset ble innlemmet i denne republikken. Under andre verdenskrig ble store deler av republikken okkupert av Finland, i det som kalles den finske fortsettelseskrigen. Etter krigen ble Det karelske neset overført til Leningrad oblast. Karelen hadde status som sovjetrepublikk til den 16. juli 1956, da den ble innlemmet i Den russiske føderasjon igjen som en autonom republikk, og ordet "finsk" ble fjernet fra navnet.

Fra 1991 er republikken Karelia et føderasjonssubjekt i Den russiske føderasjon.

Billedgallerier[rediger | rediger kilde]

Folk[rediger | rediger kilde]

Natur[rediger | rediger kilde]

Kultur[rediger | rediger kilde]

Historie[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]