Japansk rødfuru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Japansk rødfuru
Japansk rødfuru i en park i Japan
Japansk rødfuru i en park i Japan
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pinus densiflora
Siebold & Zucc.
Norsk(e) navn: Japansk rødfuru
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Furufamilien
Slekt: Pinus
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Øst-Asia

Japansk rødfuru (Pinus densiflora) er en art i furuslekten innenfor furufamilien. Denne østlige furua vokser vilt i Japan, Korea, deler av nordøstlige Kina, og på et lite område i det østlige Russland.

Fra Flora japonica, 1870.
Japansk rødfuru, varianten «Umbraculifera»

I Japan går den også under navnet Akamatsu eller Mematsu. Den dyrkes der både for tømmeret og som park- og hagetre. I avlen har man rendyrket varianter som er ekstra små (Oculus Draconis), hengende (Pendula), og mangegrenet (Umbraculifera).

Arten blir 20-35 meter høy, med en diameter inntil 1 meter. Om høsten blir den gul. Nålene kan bli 12 cm lange, sitter i par på to, og er grønne. Konglene er 4–7 cm lange. De har tynne skjell, og før modningen er de blå-purpur-fargede. Barken er furete med små skjold av barkskjell, brungrå eller mattgrå i fargen.

Arten kan bli trolig 1.300 år gammel. Den vokser på 900-2.500 moh. trærne tåler temperaturer end til -45 °C, og er populære hage- og parktrær.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.