Kalmykia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Republikken Kalmykia
Республика Калмыкия
(Respublika Kalmykija) (Russisk)
Хальмг Таңһч
(Khal'mg Tanghtsj) (Kalmukkisk)
Flag of Kalmykia.svg Coat of Arms of Kalmykia.svg
Flagg Våpen
Offisielle språk: Kalmukkisk og russisk
Hovedstad: Elista
Føderal krets: Juzjnyj (sydlige)
Overhode: Aleksej Orlov
Areal: 76 100 km² (nr. 38)
Innbyggere: 292 410 (nr. 78)
Befolkningstetthet: 3,84/km²
Tidssone: UTC+3
RussiaKalmykia2007-01.png
Kalmykia03.png

Kalmykia er en republikk i den russiske føderasjonen beliggende i Russlands sørvestre hjørne.

Republikken grenser mot føderasjonssubjektene Dagestan, Volgograd, Astrakhan, Stavropol og Rostov. I sørøst grenser den til Kaspihavet. Europas lengste elv, Volga, er så vidt innom republikken, som ellers har få større elver.

Ifølge folketellingen i 2002 utgjør kalmukkene 53,3% av befolkningen, russere 33,6% og andre 13,1%. Kalmukkene er det eneste folk i Europa som er buddhister.

Historisk sett er kalmukkene en sentralasiatisk stamme som dro vestover på 1600-tallet på grunn av de frodige gressmarkene på den europeiske steppen. Sent på 1700-tallet fulgte en del av folket Khanen tilbake til hjemlandet ved Bajkalsjøen. De gjenværende ble gradvis lagt under det russiske imperiet.

Mange kalmukker kjempet på hvit side under den russiske borgerkrigen og måtte flykte fra den seirende Røde arme i 1920. Disse samlet seg særlig i Beograd, der de opprettet et buddhisttempel i 1929.

I desember 1943 ble hele det kalmukkiske folket lastet på kvegvogner og deportert til Sibir. De ble rehabilitert og fikk returnere i 1957, men da var befolkningen halvert, og eiendommene var overtatt av fremmede. Grunnen til deportasjonen var at Stalin urettmessig beskyldte kalmukkene for å ha samarbeidet med den tyske okkupasjonsmakten.

Republikkens tidligere president, Kirsan Iljumzjinov, er president i det internasjonale sjakkforbundet, FIDE.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]