Tatarstan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Republikken Tatarstan
Республика Татарстан
(Respublika Tatarstan) (Russisk)
Татарстан Республикасы
(Tatarstan Respublikası) (Tatarisk)
Flag of Tatarstan.svg Coat of Arms of Tatarstan.svg
Flagg Våpen
Offisielle språk: Russisk og tatarisk
Hovedstad: Kazan
Føderal krets: Privolzjskij
President:
Statsminister:
Mintimer Sjajmijev
Rustam Minnikhanov
Areal: 68 000 km² (nr. 41)
Innbyggere: 3 779 265 (nr. 8)
Befolkningstetthet: 55,58/km²
Tidssone: UTC+3
Nasjonalsang: «Hymnen for Republikken Tatarstan»
RussiaTatarstan2007-01.png
Tatar03.png

Tatarstan er en republikk i den russiske føderasjonen beliggende på slettelandet om lag 800 km øst for Moskva, mellom elvene Volga og Kama, og fram til Uralfjellene i øst.

Befolkningen var på 3 786 488 (folketellingen i 2010), 3 779 265 (folketellingen i 2002), og 3 637 809 (folketellingen i 1989).

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Ved folketellingen i 2010 var den etniske sammensetningen slik: Tatarer 53,2%, russere 39,7%, tsjuvasjer 3,1%, andre 4,1%.

De to mest utbredte religioner i republikken Tatarstan er islam og russisk-ortodoks kristendom. Den sunnitiske islam ble allerede i 922 anerkjent som en offisiell religion av volgabulgarene. Den tatarske hovedstad Kazan er sentrum for islam i Russland. Tatarene bekjenner seg i overveiende grad (60 prosent) til sunnitisk islam eller er ateister. Et mindretall av dem (1,6 prosent), kriasjene («de døpte») er ortodokse kristen og én prosent av tatarene (med tilknytning til Sibir) er tilhengere av tengrismen.

Den ortodokse kirke fremtrådte i området ved midten av 1500-tallet da det russiske tsarveldet erobret kazankhanatet. Til denne kongesjon tilhører, ved siden av de fleste av republikkens russere, også tsjuvasjer, mari, mordviner og udmurter.

Det finnes også mindre grupper som bekjenner seg til andre kristne trosretninger: gammelortodokse, katolikker, lutheranere og baptister. I heller ubetydelige antall finnes det også jøder og buddhister.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Tatarstan ligger på den østeuropeiske slette, om lag 800 kilometer øst for Moskva. Elvene Volga og Kama møtes her. Andre store elver er Belaja og Vjatka, som begge renner ut i Kama. Republikken strekker seg 290 kilometer fra nord til sør, og 460 kilometer fra øst til vest. Den er om lag like stor som Hedmark, Oppland og Buskerud tilsammen. Landskapet er hovedsakelig flatt, med noen lave høydedrag. 90 % av arealet ligger under 200 meter over havet. 16 % er skogkledd.

Klimaet er kontinentalt, middeltemperaturen er -14 grader celsius i januar og 19 grader celsius i juli.

Republikken har store oljeressurser.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

RusslandstubbDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.