Murmansk oblast

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Murmansk oblast
Murmanskaja oblast / Мурманская область (ru)

Flagg

Våpen

FlaggVåpen
LandRusslands flagg Russland
Føderal kretsDen nordvestlige FK
Økonomisk regionNord
StatusOblast
Grunnlagt28. mai 1938
Adm. senterMurmansk
TidssoneUTC+03.00
Areal
 – Totalt
rangert som nr. 26
144 900 km²
Befolkning
 – Totalt
rangert som nr. 62
795 409
Bef.tetthet5,06 innb./km²
NettsideNettside
Politikk
GuvernørAndrey Chibis
Beliggenhet
Murmansk oblast i Russland
Murmansk oblast i Russland
Kart
Murmansk oblast
68°02′00″N 34°34′00″Ø

Murmansk oblast (russisk: Му́рманская о́бласть, finsk: Murmansk, norsk: Murmansk) er en oblast (region) i Nordvest-Russland. Oblastens administrasjonssenter ligger i byen Murmansk. Arealet er 144 900 km², og befolkningstallet er på 795 409 (pr. 2010).[trenger referanse] Oblasten består av fem distrikter, har sju byer og tettsteder, og administrasjonsenteret er i byen Murmansk.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Murmansk oblast ligger hovedsakelig på Kolahalvøya, og er en del av det samiske området som strekker seg over fire land. Oblasten grenser i syd til republikken Karelia, og i vest til Finnmark i Norge og til Lappland i Finland. Nord for Kolahalvøya er Barentshavet, og Kvitsjøen rammer inn halvøya i øst og syd.

Murmansk oblast ligger i Moskva-tidssone (MSK/MSD). UTC-offset er +0300 (MSK)/+0400 (MSD).

Demografi[rediger | rediger kilde]

Folketallet i oblasten har, i absolutte tall, gått ned siden Sovjetunionens fall. De tilgjengelige tallene, nevnt med kilde, er i omvendt kronologisk rekkefølge disse:

Samene er de innfødte menneskene i regionen, men de utgjør bare en liten minoritet av dagens befolkning. 92,2% av oblastens befolkning lever i de urbane områdene. Byen Murmansk er oblastens største by med sine 336 137 innbyggere.[trenger referanse] Andre byer eller store tettsteder i oblasten er Severomorsk, Apatity, Kandalaksja, Montsjegorsk og Kirovsk.

Ifølge Folketellingen i 2010 var oblastens etniske blanding slik:[trenger referanse]

I 2009 hadde byene og tettstedene i oblasten en nedgang i den naturlig tilvekst på -0,16% i året, mens de rurale områdene hadde en økning på 0,35%.[trenger referanse]

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Murmansk oblast er veldig rik på naturlige ressurser. Regionen har over 700 forskjellige typer mineraler.[trenger referanse] Mesteparten av industrien i oblasten driver med bearbeiding og utvinning av råvarer. De største industriene i oblasten er utvinningen av metaller(36,6%), strøm produksjon(22,9%) og mat produksjonen(13,7%).[trenger referanse]

De isfrie havnene til Murmansk spiller en viktig rolle i Russland sin utenrikshandel. Murmansk oblast står for 41% av Russland sin totale transport via sjøveien.[trenger referanse] Fiske industrien i oblasten er en av de mest lønnsomme fiskeindustriene i landet og står for 16% av landets totale fiskeproduksjon.[trenger referanse] Russlands største fiskeflåte holder til i Murmansk.

Oblastens økonomi er eksportorientert. Hovedeksport varene er nikkelprodukter, apatitt, aluminium, kobber og kobberprodukter. Oblasten står for 100% av Russland sin total produksjon av apatitt konsentrat(3,7 millioner tonn i 1998), 43% av Russland sin nikkel produksjon, 15% av Russland sin produksjon av kopper, 12% av Russland sin utvinning av jernmalm og jernmalm konsentrat (17,7 millioner og 6,4 millioner tonn i 1998) og 40% av Russland sin produksjon av kobolt.[trenger referanse]

Arbeidsledigheten i oblasten var på 3,4% i 2006.[trenger referanse]

Militære[rediger | rediger kilde]

Murmansk oblast har en viktig rolle for den russiske marinen. Nordflåten har hovedkvarteret sitt i Severomorsk 25 km nord for Murmansk. Marinen har også andre baser og skipsverft i Murmansk oblast.

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Distrikter[rediger | rediger kilde]

Murmansk oblast består av følgende distrikter (russisk: районы):

Bosetninger[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]