Mongollerk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mongollerk
Gammel mongollerk ved Jakutsk
Gammel mongollerk ved Jakutsk
Vitenskapelig(e)
navn
:
Larix gmelinii
(Rupr.) Kuzeneva
Norsk(e) navn: mongollerk,
dahurialerk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Furufamilien
Slekt: Larix
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skogdannende
Utbredelse: nordøst i Asia

Mongollerk (Larix gmelinii, synonymer Larix dahurica, Larix cajenderi) er et bartre i lerkeslekta innenfor furufamilien. En underart, eller muligens selvstendig art, er Larix olgensis.

Treet blir 10–30 meter, i sjeldne tilfeller drøye 40 meter høyt. Stammen kan bli 1 meter i diameter, og trekronen er bred konisk. Den har to typer skudd, langskudd med spiralstilte nåler, og kortskudd med kransstilte nåler på eldre greiner. Konglene har 15-25 skjell. Nålene er inntil 2,5 cm lange og lysegrønne, men blir gule og felles om høsten.

Arten vokser i Sibir fra Jenisej østover til Kamtsjatka, nordlige Kina, Nord-Korea og Mongolia. Vest for Jenisej overtar sibirlerk (Larix sibirica). Mongollerk er blant de få treslagene som er i stand til å tåle det ekstreme klimaet og permafrosten i sentrale og østlige Sibir, og enorme områder er dekket av en åpen taiga bestående av mongollerk. På Tajmyrhalvøya vokser den helt opp til 72° 30' N ved Ary-Mas (102° 27' E), og er således verdens mest nordgående treslag.

Mongollerk er ganske sjeldent plantet i Norge, men finnes i Bjerkreim i Rogaland og i Skaun i Trøndelag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Taiga med mongollerk i Sakha-regionen