Jurodidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jurodidae
Nomenklatur
Jurodidae
Ponomarenko, 1985
Populærnavn
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
UnderordenArchostemata
Økologi
Antall arter: bare én kjent nålevende art, fire arter kjent fra fossiler
Habitat: i død ved
Utbredelse: Øst-Sibir
Inndelt i

Jurodidae er en liten familie av biller der alle utenom én av artene er utdødde. Den eneste kjente nålevende arten, Sikhotealinia zhiltsovae, ble beskrevet fra Sikhote-Alin-fjellene i Øst-Sibir i 1996. Jurodidae tilhører gruppen Archostemata, som i dag er meget artsfattig, men som omfatter de fleste av de eldste kjente bille-fossilene. Sikhotealinia zhiltsovae er meget sjelden og er foreløpig bare funnet i et eneste eksemplar (holotypen, som arten ble beskrevet utfra).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (3,5 - 7 millimeter), brunlige, fint hårete biller. Hodet har store, utstående fasettøyne og tre punktøyne (ocelli) i pannen. Kjevene er forholdsvis store og framoverrettede. Antennene er trådformede til spoleformede, så lange som hode og pronotum eller kortere. Pronotum er forholdsvis lite, knapt bredere enn hodet, bredest foran midten, ofte med lengdefurer. Forhoftene er sammenstøtende, beina nokså tynne. Dekkvingene har er mye bredere enn pronotum, med markerte "skuldre", bredest bak midten, med punktrader, men ikke rader av firkantede celler som hos mange andre primitive biller.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gruppen er kjent fra fossiler tilbake til jura-tiden, 160 millioner år før nåtid. Den er bare funnet i Kina og det østlige Sibir. Det er interessant at den eneste kjente nålevende arten også lever i dette området. Familien har antagelig alltid vært sjelden og det er ikke kjent noe spor av den på de 145 millioner år som ligger mellom den yngste av de fossile artene og den nålevende arten.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Denne familien har trekk både fra underordenene Protocoleoptera, Archostemata og Adephaga, men nyere fylogenetiske undersøkelser (Yan m.fl. 2014) støtter en plassering i Archostemata.

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]