Lotusrot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lotusrot
Lotusrot fra Flora de Fillippinas, ca. 1880.
Lotusrot fra Flora de Fillippinas, ca. 1880.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nelumbo nucifera
Gaertn., 1788
[Nelumbium speciosum],
[Nymphaea nelumbo]
Norsk(e) navn: lotusrot,
lotus
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Proteales
Familie: Lotusfamilien
Slekt: Nelumbo
Habitat: akvatisk
Utbredelse: Asia

Lotusrot eller indisk lotus er en akvatisk plante i Lotusslekten (Nelumbo), som opprinnelig fantes i et stort område fra det moderne Vietnam til Afghanistan, og har blitt spredt som pryd- og matplante. Den finnes også en isolert forekomst i Volgadeltaet ved nordbredden av Det kaspiske hav.

Lotusrot i Adelaide botaniske hage, Australia.
Lotusrot fotografert i Kyoto, med karakteristisk frøkapsel.

I 1787 ble den først brakt til Vest-Europa. Roten er spiselig. I Japan spiser man lotusrot med ingefær.

Lotusrot er nasjonalblomsten til India og Vietnam. Den er velkjent som hellig plante innen hinduismen og buddhismen og den er også Indias nasjonalblomst. Innen hinduismen og buddhismen står lotusblomsten for perfeksjon. Den knyttes også særlig til gudinnen (devi)en Kamala. Indisk lotus benyttes i asiatisk matlaging. Se beskrivelsen av symbolikk under: Lotusblomst.

Lotusrot er svært hardfør, frøene kan overleve i flere hundre år i innsjøer og likevel blomstre. Arten har palatale (runde) blader som kan bli inntil 60 cm i diameter, og flere lag med kronblader som danner en inntil 20 cm stor blomst. Jordstengelen (rizomen) slår rot på bunnen av ferskvann, og bladene flyter i vannflaten 1-2 meter lengre oppe, men muligens inntil 5 meter. Det mest karakteristiske er den sentrale, oppstående og gule frøkapselen midt i blomsten. Pollineringen skjer ved biller.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Emoji u1f33f.svgDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.