Jamalo-Nenetsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jamalo-Nenetsk
Jamalo-Nenetskij avtonomnyj okrug / Ямало-Ненецкий автономный округ (ru)

Flagg

Våpen

FlaggVåpen
LandRusslands flagg Russland
Føderal kretsDen uralske FK
Økonomisk regionVest-Sibir
StatusAutonom okrug
Grunnlagt10. desember 1930
Adm. senterSalekhard
TidssoneUTC+05.00
Areal
 – Totalt
rangert som nr. 6
750 300 km²
Befolkning
 – Totalt
rangert som nr. 71
522 904 (2010[1])
Bef.tetthet0,8 innb./km²
Grunnlagt10. desember 1930
NettsideNettside
Politikk
GuvernørDmitrij Kobylkin, Dmitry Artyukhov
Beliggenhet
Jamalo-Nenetsk i Russland
Jamalo-Nenetsk i Russland
Kart
Jamalo-Nenetsk
67°15′00″N 74°40′00″Ø

Jamalo-Nenetsk (russisk Ямало-Ненецкий автономный округ) er et autonomt distrikt (okrug) i Russland. Det er en del av Tjumen oblast, men er samtidig et eget føderasjonssubjekt i Den russiske føderasjon. Administrasjonssenter er Salekhard med 36 827 innbyggere, de største byene Nojabrsk og Novyj Urengoj med like under 100 000 innbyggere.

Jamalo-Nenetsk ligger helt nordvest på den sibirske sletta. I nord ligger Nordishavet. Her munner elva Ob ut i en nesten 1 000 kilometer lang vik eller fjord, Ob-golfen. Området er for det meste lavland, men i vest omfatter det de nordligste utløperne av Uralfjellene – det høyeste punktet er fjellet Pajer (1 499 moh.) Havet er tilfrosset store deler av året, og landskapet er for det meste tundra. Kun i sør fins det litt skog. Middeltemperaturen i januar er -25 °C, i juni +7 °C.

I 1962 ble det funnet store petroleumsforekomster i Jamalo-Nenetsk. Over 90% av all naturgass i Russland blir utvunnet her, og også mye olje. Området er et av de viktigste reindriftsområdene i Russland. Dessuten forekommer en del pelsdyroppdrett.

I forbindelsen med oljeindustrien har Jamalo-Nenetsk hatt stor innvandring fra utlandet og resten av Russland. Dermed utgjør urbefolkningen bare en liten del av folketallet. De største etniske gruppene er: Etniske russere – 62,8%, ukrainere – 5,8%, tatarer – 5,8%, nenetskere – et samojedisk folkeslag – 4%, khantiere – 1,5%, komiere – 1%.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området har vært befolket av nenetsere i alle fall siden det første årtusen e.Kr. På 1000-tallet kom kjøpmenn fra Novgorod til dette området. Siden rundt 1500 hadde herskerne i Moskva overherredøme, men først i 1595 ble det første russiske støttepunktet opprettet – festningen Obdorsk (dagens Salekhard). Utover 1700-tallet utvikla dette seg til en handelsplass der russiske handelsfolk byttet til seg pelsverk, fisk, elfenbein av mammut og hvalrosstenner.

Etter den russiske revolusjonen ble sovjetisk styre opprettet i april 1918. Det jamalo-nenetsiske nasjonale distrikt ble opprettet i 1930. I stalintiden var det fangeleirer her som var en del av gulagsystemet, og slavearbeidskraft fra disse leirene bygde blant annet en jernbanelinje østover fra Salekhard.

Etter oppløsningen av Sovjetunionen ble området ett av føderasjonssubjektene i den uavhengige russiske føderasjonen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]