Portal:Geografi/Utvalgt land/Arkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv over utvalgte land i geografiportalen

Januar[rediger kilde]

Afghanistan
Afghanistan

Den islamske republikken Afghanistan er et fjelland i vestre Himalaya. Landet grenser til Pakistan, Iran, Turkmenistan, Usbekistan, Tadsjikistan og Kina. Landet har ikke kystlinje.

Navnet Afghanistan kommer av det alternative navnet for Pashtunere: Afghanere. Disse er grunnleggerne av det moderne Afghanistan. Siste del kommer fra det persiske ordet stān (land).


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Februar[rediger kilde]

Kirgisistan
Kirgisistan

Kirgisistan (kirgisisk: Кыргызстан), offisielt Republikken Kirgisistan, er et land i Sentral-Asia. Det er omgitt av land og er fjellrikt. Det grenser til Kina, Kasakhstan, Tadsjikistan og Usbekistan. Hovedstaden er Bisjkek. Tidligere var landet en republikk i Sovjetunionen, og har vært uavhengig siden 1991. Landets unge demokrati viste positive fremtidsutsikter under lederskapet til tidligere president Askar Akajev og var nokså stabilt i 1990-årene, men beveget seg senere mot autokrati og autoritært styre. For tiden er Kirgisistan i omveltning etter en revolusjon og etter at president Akajev trakk seg 4. april 2005. Den politiske situasjonen i landet er for tiden usikker.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Mars[rediger kilde]

Sør-Korea
Sør-Korea

Sør-Korea (offisielt Republikken Korea (ROK), (koreansk; revidert romanisering: Daehan-minguk; hangul: 대한민국; hanja: 大韓民國)) er et land som ligger på den sørlige halvdelen av den koreanske halvøy i det østlige Asia. Sør-Korea grenser mot Nord-Korea i nord og var en del av nasjonen Korea inntil 1945. Sør-Korea grenser til Kina og Japan på den andre siden av havområdene Gulehavet og Koreastredet.

Mens den sørkoreanske regjeringen fra starten av offisielt omfavnet det vestlige demokratiet, ble presidentvalgene gjennomført med større eller mindre grad av valgfusk. Først i 1987 ble frie og rettferdige valg til presidentembedet gjennomført, i stor grad takket være et folkelig opprør og påfølgende demonstrasjoner. I dag er Sør-Korea et av verdens mest avanserte og mest velstående land.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

April[rediger kilde]

Bhutan
Bhutan

Kongedømmet Bhutan er et land i Himalaya, lukket inne mellom India og Kina. Landet er i noen grad økonomisk og politisk avhengig av India. Inntil 1961 var landet lukket for tilreisende, og fremdeles er turismen kontrollert. Landet er det eneste hvor mahayanabuddhisme er statsreligion, og myndighetene legger stor vekt på stimulere tradisjoner, slik som bruk av nasjonal klesdrakt.

Det nasjonale navnet Druk Yul betyr Tordensdrakens rike. Leddet Druk brukes i mange sammensetninger: kongens «tittel» Druk Gyalpo, flyselskapet Druk Air og internettselskapet DrukNet.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Mai[rediger kilde]

Hong Kong
Hong Kong

Hongkong (Xiānggǎng eller Heunggong, 香港) er en spesiell administrativ region i den sydlige delen av fastlands-Kina, omgitt av provinsen Guangdong. Hongkong består av en større halvøy som kalles de nye territoriene samt en rekke øyer hvordan den viktigste er Hongkongøya. I 2004 var folketallet 6 855 125 innbyggere.

Navnet Hongkong kommer fra den kantonesiske navneversjonen Heunggong (som uttales omtrent som Høenggong). Det offisielle navn er Folkerepublikken Kinas spesielle administrative region Hongkong (中华人民共和国香港特别行政区/中華人民共和國香港特別行政區 - Zhōnghuá rénmín gònghéguó xiānggǎng tèbié xíngzhèngqū  ; eng.: Hong Kong Special Administrative Region of the People's Republic of China).


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Juni[rediger kilde]

Færøyenes flagg
Færøyenes flagg

Færøyene (færøysk: Føroyar, dansk: Færøerne) (betyr «saueøyene») er en øygruppe som ligger nord for Skottland. Øyene var tidligere en del av Norgesveldet, men har siden 1814 vært en del av Kongeriket Danmark. Færøyene ble likevel allerede i 1709 administrativt lagt til Sjælland stift. Siden 1948 har øyene hatt indre selvstendighet, med to representanter i det danske Folketinget. Administrativt er Færøyene oppdelt i 6 sysler og 34 kommuner. Færøyene er ikke medlem av EU, til tross for at Danmark er det.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Juli[rediger kilde]

Kapp Verdes flagg
Kapp Verdes flagg

Kapp Verde (portugisisk: Cabo Verde) er en stat og øygruppe i Atlanterhavet, 500 km vest for det afrikanske fastlandet. Øygruppen består av ti større og fem små øyer. Den var ubebodd da den ble oppdaget og kolonisert av portugiserne på 1400-tallet. Øygruppen ble et knutepunkt for handel med afrikanske slaver. De fleste innbyggerne stammer fra begge gruppene, portugisere og slaver. Kapp Verde ble selvstendig i 1975 som følge av en lang frigjøringskrig og nellikrevolusjonen i Portugal. Les mer…


rediger · flytt · historikk · diskusjon

August[rediger kilde]

Kapp Verdes flagg
Kapp Verdes flagg
Kapp Verde (portugisisk: Cabo Verde) er en stat og øygruppe i Atlanterhavet, 500 km vest for det afrikanske fastlandet. Øygruppen består av ti større og fem små øyer. Den var ubebodd da den ble oppdaget og kolonisert av portugiserne på 1400-tallet. Øygruppen ble et knutepunkt for handel med afrikanske slaver. De fleste innbyggerne stammer fra begge gruppene, portugisere og slaver. Kapp Verde ble selvstendig i 1975 som følge av en lang frigjøringskrig og nellikrevolusjonen i Portugal.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

September[rediger kilde]

Mosambiks flagg
Mosambiks flagg

Republikken Mosambik eller Moçambique (portugisisk Republica de Moçambique) er en stat i det østlige Afrika. Landet grenser til Zambia, Sør-Afrika, Zimbabwe, Malawi, Swaziland og Tanzania. Mot øst grenser landet til Mosambik-kanalen i det det indiske hav. Mosambik ligger omtrent ved 18°15′ syd og 35°00′ øst. Les mer…


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Oktober[rediger kilde]

Polens flagg
Polens flagg
Polen (polsk Polska), offisielt Republikken Polen (polsk Rzeczpospolita Polska) er et land i Sentral-Europa. Det ligger i midten av Europa, og grenser i vest mot Tyskland, i sør mot Tsjekkia og Slovakia, i øst mot Ukraina og Hviterussland, og i nord mot Østersjøen, Litauen og Russland (i form av Kaliningrad-enklaven). Polen deler også sjøgrenser med Danmark og Sverige. Med et areal på 312 683 km² er Polen verdens 69. største land. Polens befolkning utgjør over 38,5 millioner mennesker, for det meste bosatt i store byer som landets historiske hovedstad Kraków eller nåværende hovedstad Warszawa.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

November[rediger kilde]

Skottlands flagg
Skottlands flagg

Skottland (engelsk/skotsk: Scotland, skotsk gælisk: Alba) er en selvstyrende nasjon i nordvestlige Europa og en av de fire nasjonene som utgjør Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland. Skottland er den neste største delen (med 32 % av flaten og 8 % av befolkningen) etter England, fulgt av Wales og Nord-Irland. Skottland grenser i sør mot England og omfatter Shetland, Orknøyene og Hebridene. Skottland er omgitt av Nordsjøen i øst, Atlanterhavet i nord og vest, Irskesjøen i sørvest. Foruten fastlandet består Skottland av over 790 øyer. Hovedstaden Edinburgh er ett av Europas største finansielle sentrer, men den største byen er Glasgow. Andre store byer er Aberdeen og Dundee. Les mer…


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Desember[rediger kilde]

Naurus flagg
Naurus flagg

Republikken Nauru, tidligere kjent som Pleasant Island, er en øyrepublikk i det sørlige Stillehavet. Det er et av verdens minste land både når det gjelder innbyggere og areal, og verdens minste republikk. Når det gjelder areal er det også verdens minste ikke-europeiske land.

Mye av dets tidligere rikdom kom fra de store lagrene av fosfater, antatt å være av enten guano eller annet marint opphav. Fosfatet blir brukt som gjødsel rundt om i verden, og det meste av det har blitt eksportert til Australia. I og med at fosfatressursene nå er så å si utbrukte, går Nauru en usikker framtid i møte. På 90-tallet forsøkte landet å få alternative inntektskilder ved å introdusere seg selv som et skatteparadis, men dette ble det en slutt på i juli 2004. Les mer…


rediger · flytt · historikk · diskusjon