Basar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Basar i Bangladesh
Basar i Delhi i India

En basar (alternativt stavet bazar eller bazaar) er et marked, ofte overbygget. Ordet kommer fra persiske bāzār, som går tilbake til det pahlaviske ordet baha-char som betyr «stedet med priser». , Slike markeder finnes vanligvis i områder med muslimsk kultur, men begrepet har spredt seg over nesten hele verden. I Norge finnes for eksempel til «Youngstorgets basar» og «Basarene ved domkirken» i Oslo, og «Kjøttbasaren» i Bergen.

Avledet betydning[rediger | rediger kilde]

I Norge blir ordet basar også brukt om lotteri til inntekt for frivillige organisasjoner, noen ganger i sammenheng med loppemarked eller loddsalg med tilhørende auksjon.

For eksempel var det tidligere vanlig at kvinneforeninger jobbet frivillig og ulønnet over tid med håndarbeid som til slutt ble loddet ut på en "basar". I forkant var det vanlig å selge lodd på bok, og lotteri og gjerne auksjon foregikk på avtalt dato og sted der gevinstene ble loddet ut.

Overskuddet av disse basarene gikk gjerne til organisasjoner så som Røde Kors, Redningsselskapet eller andre humanitære organisasjoner.

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.