Peter Lodwick

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peter Lodwick
Lodwick i Oslo, 1996
Foto: Grim Evensen
FødtPeter John Lodwick
9. feb. 1944Rediger på Wikidata (80 år)
Neath (Wales)
BeskjeftigelseKomponist, musiker, pedagog, DJ producer Rediger på Wikidata
Utdannet vedRoyal Academy of Music
EktefelleMarit Krogeide (1992–)[1]
NasjonalitetStorbritannia
Musikalsk karriere
InstrumentVokal, piano, cello
Aktive år1964
Nettstedhttps://www.peterlodwick.com/

Peter John Lodwick (født 9. februar 1944) er en britisk komponist, musiker og pedagog. Han har vært virksom i Storbritannia, USA og Norge. Han er utdannet ved Royal Academy of Music i London.

Lodwick har skrevet musikk til en rekke teaterstykker og danseverk, utgitt fire CD-er og arbeidet som utøvende musiker og pedagog. Han er kjent for sine utradisjonelle konserter; der han eksempelvis improviserer frem musikkverk. Lodwick har samarbeidet med en rekke koreografer. Han bosatte seg i Norge i slutten av 1970-årene. Her startet han kompaniet Brobyggere i 1974. Han etablerte Stiftelsen Stage Productions sammen med danseren og koreografen Marit Krogeide i 1988.[2] Stage Productions byttet navn til Stiftelsen Dans & Toner i 1996.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Lodwicks foreldre, Stella Poley og John Lodwick, var begge sangere. I barne- og ungdomsårene spilte han piano og cello med Glamorgan Youth orchestra og Welsh National Youth Orchestra og sang med Glamorgan Youth Choir. Han gikk på Neath Boys Grammar School. Som ungdom vant han tre stipend til videre studier i piano, cello og sang på The Royal Academy of Music i London. Rett etter utdannelsen fikk han sangkontrakt i D'Oyly Carte Opera Company,[3] som han de neste to årene turnerte med i Storbritannia og USA. I USA holdt Lodwick også noen improvisasjonskonserter. Koreografen Martha Graham var i publikum på en av disse konsertene. Hun mente han hadde et talent for å skape musikk til bevegelse og at han burde fordype seg i dette. Dette møtet skulle vise seg å ha en stor innvirkning på hans videre karriere. I London traff han norske Gerd Bugge, og spilte for hennes Graham-klasser i 1971. Bugge arrangerte kurs i Norge og ville ha Peter med som pianist. De neste årene ble derfor delt med arbeid for BBC og London Contemporary Dance Theatre i Storbritannia og prosjekter i Norge. Samtidig jobbet Lodwick med komposisjon og som utøvende musiker. I slutten av 1970-årene flyttet han til Norge. I 1992 giftet han seg med Marit Krogeide.

Komposisjon[rediger | rediger kilde]

Teater[rediger | rediger kilde]

Lodwick ble i 1972 invitert av Nationaltheatret for å skape musikk til Karl Georg Büchners teaterstykke Leonce og Lena med regi av Edith Roger.

Dette førte til en rekke oppdrag for norske teatre de neste årene, som blant annet:

Et flerårig samarbeid med forfatteren Peder W. Cappelen resulterte i komposisjon for hans verk:

  • Trollspill for Riksteateret (1977), også fremført på Chat Noir (1978)
  • Manndattera og kjerringdattera[5] for Nationaltheatret (1977)
  • Hvittenland for Nationaltheatret (1981)

Film og fjernsyn[rediger | rediger kilde]

Lodwick har skrevet musikk til filmene Angst,[6] regi Laila Mikkelsen (1976), Oss,[7] regi Oddvar Bull Tuhus (1977), begge for Norsk Film. Verkene Horizon og Of Cabbages and Kings med koreografi av Jack Nightingale, ble skapt for BBC (1971). I 1980 førte et samarbeid med Margaret Ljunggren til serien Amandus på ti barneprogrammer for NRK.

Dans[rediger | rediger kilde]

Vidar Hansen, Marit Krogeide og Peter Lodwick i Dans & Toners forestilling Impulser.

Samarbeidet med koreografen Jack Nightingale startet i 1970 som blant annet resulterte i danseverket Whispers for London Contemporary Dance Theatre. I 1971 inviterte han koreografen Irene Dilks til Norge, og forestillingen Point Counter Point ble fremført på Munchmuseet og Henie Onstad Kunstsenter.

De neste 15 årene arbeidet han videre med produksjoner for kompaniet Brobyggere.

I 1991 førte samarbeid med Jane Hveding om hennes soloforestilling PoemsDet Norske Teatret (1991) til Dansekritikerprisen. Videre fulgte komposisjon og rollen som Gepetto i Collage Dansekompanis[8] forestilling Pinocchio[9] av Carlo Collodi med regi og koreografi av Inger Buresund. Den ble fremført på Black Box teater og turnerte for Riksteatret på teaterbåten Innvik (1993).

Et mangeårig samarbeid med koreografen Lise Ferner[10] førte til verkene Lille Heidelberg og Tre ord på Månefisken (1993) og Eva – historier om kjærlighetDet Åpne Teater (1994). Samarbeidet skulle fortsette med koreografiene Syklus (1994) og To Pluss (2003) for gruppen Dans & Toner.

Andre danseverk: Det var en gang av Nina Ly og Mette Skånseng, Scenehuset (1995), Huldra, Det Åpne Teater (1995) og Ja, vi elsker, Black Box teater (1997) med koreografi av Hild Eikrann.

Brobyggere-kompaniet[rediger | rediger kilde]

Han grunnla kompaniet Brobyggere i 1974 sammen med dansekunstner Solveig Hermo og skuespiller Thea Stabell. Hensikten var å bygge bro mellom ulike scenekunstuttrykk og skape utradisjonelle forestillinger som kombinerte musikk, sang, tekst og bevegelse, derav navnet Brobyggere. I 1975 startet de et samarbeid med Den Norske Opera & Ballett gjennom daværende sjef Gunnar Brunvoll. Han ønsket å ha Brobyggere som et turnékompani underlagt operaen.[11] Under Operaballettens besøk på Festspillene i Nord-Norge samme år, fremførte Brobyggere verkene Oss, Måke, og Triangel. Kontrakt om videre samarbeid med Den Norske Opera ble skrevet, men omstendighetene første til at Brunvoll måtte forlate sin stilling samme dag som kontrakten skulle underskrives. Kompaniet fortsatte å produsere en rekke forestillinger i samarbeid med ulike scenekunstnere:

  • Triangel, Riksteatret og Festspillene i Nord-Norge (1975)
  • Voluspå, Rikskonsertene (nå Kulturtanken) (1976)
  • Bortenfor ligger et hav, Vigelandmuseet og Munchmuseet (1976)
  • Lyrisk Cabaret, Galleri F 15 (1980)
  • Sorte perler, Ås kino, Rikskonsertene (1979) og Forsvaret (1982–1983)
  • Hånd i hånd, Rikskonsertene, Forsvaret (1978–1986)
  • I Vannmannens tegn, Rikskonsertene, Riksteateret (1981)
  • Gjennom et nøkkelhull, Forsvaret (1981)
  • To er Nok, Rikskonsertene, Forsvaret (1983–1994)

Dans & Toner[rediger | rediger kilde]

Christer Tornell og Peter Lodwick i Dans & Toners forestilling ”Dans for Deg”.

I 1988 stiftet han gruppen Stiftelsen Stage Productions sammen med dansekunstner Marit Krogeide. I 1996 byttet de navn til Stiftelsen Dans & Toner. I perioden 1988–2008 skapte de femten produksjoner som involverte gjestedansere og koreografer innen ulike dansespråk, fra ren klassisk dans til jazz og samtidsdans: Toni Herlofson, Lise Ferner, Dinna Bjørn, Øyvind Jørgensen, Tim Rushton, Hege Tvedt, Merete Lingjærde, Eric Viudes, Marit Krogeide, Antonio Ferraz, Bjørnar Westbye Pedersen, Brynjar Bandlien, Terje Tjøme Mossige, Thea Bay, Katrine Bølstad, Jan de Miranda, Silje Michaela Kvalheim og Christer Tornell. Tekstforfatter Liv Bjørgum bidro i flere produksjoner. Forestillingene ble fremført for flere hundre tusen barn og ungdom over hele landet gjennom samarbeid med Rikskonsertene, Riksteateret, fylkeskommuner, kommuner, Folkeakademiet, skoler, bibliotek, kulturhus og Forsvaret. Gruppens motivasjon var å møte publikum der de er og de spilte derfor i alle slags rom – fra store kulturhus til mindre aulaer, bygdekinoer, idrettshaller, gymsaler og i fengsler.

De mottok driftsstøtte fra Norsk kulturråd i perioden 1994–1998, samt produksjonsstøtte og turnéstøtte fra Norsk Kassettavgiftsfond, nå Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere og Norsk Kulturråd i perioden 1988–2012. Lodwick var kunstnerisk leder, komponist, utøvende musiker og fotograf for gruppen og medvirket i alle produksjonene.

Marit Krogeide og Peter Lodwick i Dans & Toners forestilling Du og jeg og vi to.
  • How about that Mr.B?, Rikskonsertene (1983–1997)
  • Dans for En Klovn, Black Box Teater (1989)
  • Showtime, Forsvaret med mer (1990)
  • Mozart, Rikskonsertene (1991–1996)
  • Dans for Deg, Riksteateret/Unge Riks, Rikskonsertene, DKS, Norsk scenekunstbruk (1993–2006)
  • Munch – en reise i ord, toner & bevegelse, Folkeakademier, Fylkeskommuner (1994–1996)
  • Du og jeg og Vi To, Rikskonsertene, Folkeakademier, Fylkeskommuner, DKS, Norsk Scenekunstbruk (1996–2007)
  • Impulser, Folkeakademier, Fylkeskommuner, DKS (1997–1998)
  • Visjoner, diverse turnéer (1999)
  • Du og jeg og alle sammen, diverse turnéer (2000)
  • A Circle within a Spiral, Scenehuset, Akershus, Buskerud (2003)
  • Munch – en reise i dans, musikk & billedkunst, Rikskonsertene, DKS, Norsk Scenekunstbruk (2005–2010)
  • Twisted, DKS, Norsk Scenekunstbruk (2008–2013)
  • Dikt i piano, turnéer på bibliotek (2008–2012)
  • PS, improvisasjonsprogram, diverse turnéer (2011–2013)

Undervisning og repetitør[rediger | rediger kilde]

Mens Lodwick underviste improvisasjon ved Den Norske Operas Ballettskole (1970–1975), utviklet han sin egen rytme- og improvisasjonsteknikk, Lodwick-teknikken. Metoden ble skapt for å utvikle rytmikk, dynamikk og forståelse for frasering hos utøvende scenekunstnere og scenekunststudenter. Teknikken var i mange år pensum ved blant annet Statens balletthøgskole, Statens operahøyskole, Statens teaterhøyskole, Norges dansehøyskole og Kunsthøgskolen i Oslo.

Deler av teknikken er publisert i boken Dans!,[12] Tell Forlag (1996) ISBN: 82-7522-074-2

I over 40 år har Lodwick spilt for moderne klasser og ballettklasser for blant annet London School of Contemporary Dance, Benesh Institute of Choreology, Royal Ballet School, Laban, Rambert Dance company, Avignon-festivalen, Consort de Danse Baroque, Sadler's Wells Theatre, Balettakademien, Danshögskolan i Stockholm, Ballettinstituttet, PRODA, Kunsthøgskolen i Oslo, CODA Oslo International Dance Festival, Den Norske Balletthøyskole og Cullbergbaletten.

CD-utgivelser[rediger | rediger kilde]

  • Music for Ballet Class Volume 1, orkestrert musikk for klasse og koreografi, støttet av Kunsthøgskolen i Oslo (2002)
  • Music for Modern Dance Class Volume 1, orkestrert musikk for klasse og koreografi, støttet av Kunsthøgskolen i Oslo (2006)
  • Music for Ballet Class Volume 2, orkestrert musikk for klasse og koreografi, støttet av Fond for utøvende kunstnere (2010)
  • Moments, bestillingsverk N. W. Damm & Sønn AS (2005), utgitt på egen label, Peter Lodwick Productions (2012)

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

  • 1999: Kritikerprisen for forestillingen Poems, koreografi Jane Hveding, Det Norske Teater[13]
  • 2019: Nominert til Gammelgjengerprisen ved Norsk Scenekunstbruk[14]

Annet[rediger | rediger kilde]

  • 2011: Utvalgt til filmintervju Norsk Dansehistorie prosjekt, Danseinformasjonen[15]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ en.everybodywiki.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Marit Krogeide | Høyskolen Kristiania». www.kristiania.no. Besøkt 30. oktober 2021. 
  3. ^ «D´oyly Carte Opera Company». 
  4. ^ «Lille Eyolf». 
  5. ^ «Manndattera og Kjerringdattera». 
  6. ^ «Norsk filmografi». www.nb.no. 
  7. ^ «Norsk filmografi». www.nb.no. 
  8. ^ «Collage Dansekompani». Besøkt 19.01.2022. 
  9. ^ «Sceneweb Nasjonalt Scenearkiv: Pinocchio». Besøkt 19.01.2022. 
  10. ^ «Lise Ferner». 
  11. ^ «Kontraktutkast Brobyggere». Besøkt 19. januar 2022. 
  12. ^ «Nasjonalbiblioteket». www.nb.no. 
  13. ^ «Mottakere av Dansekritikerprisen». www.Kritikerlaget.no. 
  14. ^ «De nominerte til Gullgjerven». www.scenekunstbruket.no. 
  15. ^ «Danseinformasjonen». 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]