Thea Stabell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thea Stabell
Født4. juli 1939[1] (80 år)
Ektefelle Erik Pierstorff
Far Adolf Bredo Stabell
Utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo
Beskjeftigelse Skuespiller, universitetslærer
Nasjonalitet Norge
Aktive år1963-nå
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Thea Stabell, fødenavn Dorothea Jessie Stabell, (født 4. juli 1939) er en norsk skuespiller, regissør og pedagog med lang erfar­ing fra teater og film.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hun begynte på Statens teaterhøgskole 1961 og debuterte i Peder Cappelens stykke Dikter i ulvepelsOslo Nye Teater, hvor hun var ansatt fra 1964 til 1967. Hun var ansatt ved Trøndelag Teater fra 1967 til 1970 der hennes mann Erik Pierstorff var teatersjef fra 1965 til 1970. Etter 1970 har hun virket som skuespiller og instruktør på en rekke norske scener. Fra 1992 til 1994 var hun kunstnerisk leder på Torshovteatret. Fra 1970 til 2009 var hun pedagog ved det som nå er Statens teaterhøgskole i skuespillerfag og stemmebruk. Hun satt fire år i Norsk Kassettavgiftsfond (Fond for lyd og bilde), åtte år i Scenekunstutvalget til Norsk kulturråd og ti år i styret til Norsk Sceneinstruktørforening.

Stabell ble i 2006 landets første professor i skuespillerfag ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Hun har satt opp samtidsdrama som for eksempel Trollspill av Peder Cappelen, Vegen til Mekka av Athol Fugard, Autumn and winter av Lars Norén, Petra v Kants bitre Tårer av Reiner Werner Fassbinder, og Det spanske stykke av Yasmina Reza. Klassisk drama som Lille Eyolf og Et dukkehjem av Henrik Ibsen, Tre søstre av Anton Tsjekhov. Greske tragedier som Medea og Ifigenia av Evripides, Antigone av Sofokles. Hun har virket som instruktør og pedagog i Burkina Faso, ved teateret CITO hvor hun iscenesatte Les co-épouses av Fatima Gallaire, Un énnemi du peuple av Henrik Ibsen og La bonne personne de Sezuan av Bertolt Brecht på fransk.

Som teaterskuespiller spilte hun blant annet Anne Frank i Anne Franks dagbok, Julie i Romeo og Julie, Antigone og Estelle i Jean-Paul Sartres For lukkede dører.

Stabell har vunnet flere priser og er utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Hun er tippoldebarn til redaktør Adolf Bredo Stabell[2] og til regjeringsadvokat Bernhard Dunker.

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmografi og TV-opptredener[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]

TV-opptredener[rediger | rediger kilde]

Regi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]