Historia Regum Britanniae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Historia Regum Britanniae (Historien om kongene av Britannia) er en latinsk krønike og pseudohistorie skrevet av Geoffrey av Monmouth ca. 1136.

Verket består av biografier over kongene i Storbritannia over en periode på to årtusener. Det begynner i mytisk tid med trojanerne og fortsetter fram til de angelsaksiske kongene på 600-tallet.

Som historieskrivning er teksten etter moderne standard uferdig og av tvilsom troverdighet, men samtidig er det en av de viktigste kilder til fragmenter av tidlig engelsk historie. Det er også opphavet til en rekke britiske legender som er spunnet omkring herskerne. De fleste historikere ser på verket nærmest som en historisk roman med en del fakta blandet inn.

Geoffreys krønike oppnådde en enorm popularitet i samtida, og en kjenner til et par hundre avskrifter av verket. Oversettelsen av Historia Regum Britanniae til fransk i åttetakters parrima vers ga opphav til en hel sjanger som holdt seg populær gjennom store deler av middelalderen – rimkrøniken.

Geoffrey ser ut til å forherlige de keltiske britene som levde på øyene før angelsakserne kom. Historia Regum Britanniae ble da også brukt politisk for å rettferdiggjøre normannernes erobring av det landet som angelsakserne en gang hadde «rana» til seg.

Wikisource-logo.svg Wikisource: History of the Kings of Britain – originaltekst