Engelsk svettesyke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Engelsk svettesyke (engelsk: english sweate; latin: sudor anglicus) var en mystisk og svært smittsom sykdom som herjet epidemisk i England og i noen tilfeller på det europeiske kontinentet. Den opptrådte antagelig første gang allerede i tidlig middelalder, særlig på De britiske øyer, og spesielt blant overklassen. Den begynte på nytt i 1485. Det siste utbruddet skjedde 1551, og deretter forsvant tilsynelatende sykdommen etter en periode på knappe tusen år.[1] Den er ikke kjent verken før eller etter dette korte tidsrommet. Symptomene meldte seg dramatisk og plutselig, og sykdommen kunne føre til døden i løpet av få timer. Symptomene kjennetegnes ved høy feber, voldsom hodepine og stinkende svette.[1] Den har derfor ofte blitt regnet som en form for pest, uten at det er noen sikker relasjon til kjente pestformer. Årsaker, smittekilder og smitteformer er fortsatt ukjent.

Det er mulig det var en virussykdom som hadde et dyr som hovednisje. Flere forslag har vært fremmet, eksempelvis at det var en svært ondartet form for influensa. Smittsom sykdom har sin årsak i møtet mellom mikroorganismer og mennesker. Mikroorganismer tenderer til grådig å utnytte sin nisje og deretter dø ut med sine ofre. En rekke sykdommer har forsvunnet på denne måten, kanskje var det også tilfellet med svettesykdommen.[1] Det har også blitt foreslått at det var en ennå ukjent art av hantavirus, en slekt av RNA-virus innen familien Bunyaviridae.[2]

En annen medisinsk tilstand som ikke er relatert til engelsk svettesyke, hyperhidrose, kalles også uformelt for svettesyke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Brøgger sr., Jan (2002): Epidemier. En natur- og kulturhistorie, s. 81
  2. ^ Heyman P, Simons L, Cochez C. (2014): «Were the English Sweating Sickness and the Picardy Sweat Caused by Hantaviruses?» i: Viruses 6(1), s. 151–171. doi:10.3390/v6010151.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brøgger sr., Jan (2002): Epidemier. En natur- og kulturhistorie, Oslo: N.W. DAMM & Søn AS, ISBN 82-496-0076-2
  • Bridson, E. (2001): «The English 'sweate' (Sudor Anglicus) and Hantavirus pulmonary syndrome» i: British Journal of Biomedical Science 58(1), s.1–6

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]