Ole Hallesby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Ole Kristian Hallesby)
Hopp til navigering Hopp til søk
Ole Hallesby
Ole Hallesby OB.Ø49 0661 cropped.jpg
Født5. aug. 1879[1][2]Rediger på Wikidata
AremarkRediger på Wikidata
Død22. nov. 1961[1][2]Rediger på Wikidata (82 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Teolog, universitetslærer, skribentRediger på Wikidata
Ektefelle Mia Hallesby (1911–)[3]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Gravlagt Vestre Aker kirkegård[4]Rediger på Wikidata

Hallesbys grav på Vestre Aker gravlund i Oslo

Ole Kristian Hallesby (født 5. august 1879 i Aremark, død 22. november 1961) var en norsk teolog. Han var professor[5] i teologi ved Menighetsfakultetet i Oslo fra 1909 til 1951.

Som student inntok Hallesby et radikalt liberal-teologisk standpunkt, men han ble senere en av de mest energiske motstandere mot den liberale teologi i Norge. Han spilte en ledende rolle på det såkalte Calmeyergatemøtet i Calmeyergatens misjonshus i 1920, der sentrale representanter for norsk kirke- og organisasjonsliv avviste samarbeid med liberale teologer. Ole Hallesby var formann i Den norske Santalmisjon 1902-1906 og formann i Det norske lutherske Indremisjonsselskap fra 1923 til 1956. Han var også den sentrale person da Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag ble stiftet i 1924.

Under andre verdenskrig stiftet han sammen med biskop Eivind Berggrav og Ludvig Hope organisasjonen Kristent Samråd. Han var formann i Den midlertidige kirkeledelse fra våren 1942 og fram til han ble arrestert og sendt til Grini fangeleir i mai 1943. Her satt han til krigen var over.

Ole Hallesby var en kjent og ettertraktet predikant, og hans kompromissløse forkynnelse utløste blant annet den såkalte helvetesdebatten, som ble utløst av en radiotale i januar 1953. Hallesby kom til debatt med biskopen i Hamar, Kristian Schjelderup, i spørsmålet om hvorvidt «helvetet hører hjemme i kjærlighetens religion» (sitat fra biskop Schjelderup). Hallesby etablerte seg gjennom denne striden som en av de kraftigste og mest etterspurte, men også omstridte, predikanter og kristne talere i Norge.

Hallesby anmeldte også Arnulf Øverland for blasfemi for dennes foredrag «Kristendommen, den tiende landeplage» i 1933.

I en tale til generalforsamlingen til Indremisjonen i 1932 var Hallesby kritisk til "de røde" og "arbeidernes forakt for kristendommen". [6]Geilo-møtet for norske kristenledere i 1934 omtalte han Mussolini som en "befrier" og var positiv til "moralsk opprydning" fra Hitler. Vi skulle ydmyke oss for Gud og takke Gud for den lidelse som 1. verdenskrig hadde påført befolkningen og derved renset kristenlivet. Han så de "farvede folkeslag" som en trussel mot kristendommen og den hvite rases herredømme, og mente at redningen ville være en verdensvekkelse.

For mange vil Ole Hallesby først og fremst bli husket som forfatter av oppbyggelses- og andaktsbøker som Fra bønnens verden og "Daglig fornyelse".

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Ole_Hallesby[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Ole Kristian Hallesby, Norsk biografisk leksikon ID Ole_Hallesby, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.begravdeioslo.no, besøkt 18. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ http://www.nrk.no/kultur/bok/predikanten-ole-hallesby-1.6669621
  6. ^ "Ole Hallesbys politiske tenkning og samfunnskritikk i møte med nazismen", Arvid Nærø, det teologiske tidsskriftet Idunn 01/2021

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Ole Hallesby – sitater