Hopp til innhold

MF vitenskapelig høyskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Menighetsfakultetet»)
MF vitenskapelig høyskole for teologi, religion og samfunn
MottoIn Principio Erat Verbum
(I begynnelsen var Ordet)
Grunnlagt1907
TypeVitenskapelig høyskole
RektorVidar Leif Haanes
DirektørAgnes Ellinor Skagemo
BeliggenhetOslo
StudenterCa 1300
AnsatteCa 120
MedlemskapUHR; NUS ;NPH; Global Network of Research Centers for Theology, Religious and Christian Studies
Nettstedhttps://mf.no/ (norsk), https://mf.no/en (engelsk)
ErstatterDet teologiske menighetsfakultetet
Kart
MF vitenskapelig høyskole
59°55′58″N 10°42′49″Ø

MF vitenskapelig høyskole for teologi, religion og samfunn[a] er en norsk privat vitenskapelig høyskole. MF ligger på Majorstuen i Oslo. MF arbeider med utdanning, forskning og formidling innen sine fagområder.

MF ble stiftet i 1907 som en uavhengig teologisk institusjon på universitetsnivå og er Norges største lærested innen sitt fagområde. MF har ca. 120 ansatte, 1300 studenter og ca. 50 på ph.d.-programmet. MF utdanner til ulike kirkelige profesjoner og tilbyr lektorutdanning og en rekke studieprogram på ph.d.-, master- og bachelornivå. Studentene utdannes til yrker innen kirke, skole og samfunn. Fra 1967 har MF i tillegg til teologistudiet også tilbudt annen kristendoms- og religionsfaglig utdanning for skole og samfunn.

MF fikk status som vitenskapelig høyskole i 2005, og er en av tre private vitenskapelige høyskoler i Norge ved siden av BI og VID. Institusjonen endret navn fra Menighetsfakultetet til dagens navn i 2019.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det teologiske menighetsfakultet ble grunnlagt i 1907 av en gruppe av norske akademikere, politikere, prester og lekfolk som ønsket å gi en teologisk utdannelse på Skriftens og de lutherske bekjennelsesskrifters grunn. MF ble opprettet som et alternativ til Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Foranledningen til opprettelsen var utnevnelsen til en lærestol ved Det teologiske fakultet, Universitetet i Oslo. Lærestolen i systematisk teologi var ledig etter at professor Fredrik Petersen døde i 1903, og i 1906 ble den liberale teologen Johannes Ording utnevnt til professor i teologi etter en langvarig kirkestrid som nesten førte til en krise i den norske regjeringen. Utnevnelsen hadde støtte hos de fleste i lærerstaben ved Det teologiske fakultet, mens fakultetets konservative professor Sigurd Odland og kirkestatsråd Christopher Knudsen valgte å gå av etter at Ording var utnevnt.

En rekke mennesker i kretsen rundt Odland gikk nå sammen om å stifte en uavhengig institusjon som skulle utdanne prester til tjeneste i Den norske kirke. 16. oktober 1907 ble grunnleggelsesdokumentet undertegnet, og høsten 1908 kunne fakultetet åpne sine dører med 8 studenter (et tall som økte til 14 før semesterets slutt). De første lærerne var Sigurd Odland (Det nye testamente), Edvard Sverdrup (Kirkehistorie), Peter Hognestad (Det gamle testamente), Ole Hallesby (Systematisk teologi). Fra 1919 fikk den akademiske lærerstaben retten til å kalle seg professorer.

Institusjonen fikk eksamensrett for cand.theol. i 1913, i praktisk teologi fra 1925 og cand.philol. i 1977. I 1990 fikk man rett til å tildele forskningsgraden dr. theol. og fra 2001 graden dr. art. I 2005 ble fakultetet akkreditert institusjonelt av NOKUT.

I august 2018 byttet MF navn fra Det teologiske menighetsfakultet til MF vitenskapelig høyskole for teologi, religion og samfunn.

MF har i dag en større fagportefølje i områdene teologi, religion og samfunnsfag, og arbeider særlig i skjæringsfeltet religion og samfunn. Videre har MF et 5-årig lektorprogram og egen praktisk-pedagogisk utdanning.

I tillegg til presteutdanning, utdanner MF diakoner og kateketer til Den norske kirke. MF tilbyr også utdanning i samarbeid med Metodistkirken, Frelsesarmeen, Pinsebevegelsen og Den katolske kirke.

Studier[rediger | rediger kilde]

MF tildeler gradene bachelor, master, candidatus/a theologiae og candidatus/a philologiae (sistnevnte frem til 2007). Fakultetet tildeler også forskningsgraden ph.d.

Forskningssentre[rediger | rediger kilde]

MF KOM – kompetansesenter for forskning, utvikling og formidling i kirke og menighet. Senteret er kontaktledd mellom MFs fagmiljø og kirkelige aktører som vil gjøre bruk av MFs kompetanse i sine sammenhenger.

MF CASR, organiserer religionsforskningen ved MF. Senteret legger til rette for prosjektsamarbeid mellom MF og eksterne institusjoner. MF CASR favner om forskningsområder som religionsvitenskap, religionshistorie, religionsfilosofi, tekststudier og manuskriptforskning, kultur- og kunsthistorie samt religionssosiologi.

Norsk filologisk institutt (PHI) er knyttet til MF. Samarbeidet handler om å tilby kurs i klassiske språk knyttet til store verdensreligioner og -kulturer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ Tidligere Det teologiske menighetsfakultet

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]