Peder Blessing Dahle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peder Blessing Dahle
Født7. jan. 1877[1]Rediger på Wikidata
IKwaZulu-Natali
Død12. nov. 1948[1]Rediger på Wikidata (71 år)
BeskjeftigelseMisjonær Rediger på Wikidata
EktefelleAnnie Marie Hagemann Dahle (Blessing) (1917–)[1]
FarMarkus Olsen Dahle[1]
MorBertha Dahle[1]
SøskenSivert Dahle
Ole Dahle
NasjonalitetNorge

Peder Blessing Dahle (født 7. januar 1877 i Empangeni i Zululand i Sør-Afrika, død 12. november 1948 i Oslo) var en norsk luthersk prest og teolog. Han var fra 1924 til 1936 sokneprest i Vardal, og fra 1942 en av dem som Nasjonal Samling innsatte som biskoper etter at de rettmessige lutherske biskoper hadde lagt ned sine embeder.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Peder Blessing Dahle vokste opp som misjonærsønn i Natal, som barn av Markus Dahle (1838-1915) og hans hustru Bertha (født Sivertsen, 1834-1910). Da Peder var 15 år, reiste familien hjem til Norge for en periode. Han gikk da middelskolen og gymnaset i Stavanger, og tok i 1903 teologisk embetseksamen.

Prest[rediger | rediger kilde]

Dahle ble så blant annet ansatt i Oslo Indremisjon og som prest i Berlin. Fra 1908 til 1922 virket som misjonær. Høsten 1924 kom Dahle og familien til Vardal. Til dette soknekallet hørte den gangen også Gjøvik by, og Dahle satte seg fore å få delt embetsdistriktet, slik at Gjøvik ble eget sokneprestembete. Dette lyktes ikke før i 1940, etter at Dahle hadde forlatt Vardal, men det var trolig hans utredningsarbeid som var viktigste årsak til delingen.

I 1932 var Gjøvik kirke 50 år, og festgudstjenesten allehelgensdag ble kringkastet i radio. I prekenen kritiserte Dahle teaterstykket Guds grønne enger av Marc Connelly, som gikk på Nationaltheatret den høsten.

«I disse dager hører vi endog at landets nasjonalteater skal gå til den hjerteråhet å oppføre et negerskuespill, hvor Gud fremstilles på scenen i bonjour og med sigarett i munnviken, og vi sier: Stans råskapen!»

Dahle ble en av frontfigurene for de som mente at stykket var blasfemisk, og særlig i det liberale Dagbladet ble han en skyteskive.

Året etter meldte Peder Blessing Dahle seg inn i det nystiftede Nasjonal Samling. Den 21. mai 1936 var Dahle til stede under Torvslaget på Gjøvik, der advokat Johan B. Hjort, nestleder i NS, holdt en provoserende tale, rettet mot arbeiderbevegelsen. Dahle var en av dem som arbeiderungdommen kastet steiner og hestemøkk etter.

I 1936 ble han utnevnt til sokneprest i Ullern i Aker. Etter den tyske okkupasjonen fortsatte han som prest i menigheten. En tid var han sensor i Norsk rikskringkasting, for å godkjenne prekenutkast som skulle brukes i radioen.

Biskop (NS)[rediger | rediger kilde]

Høsten 1943 ble Dahle utnevnt av NS-myndighetene til biskop i Bjørgvin bispedømme.

I 1947 ble han dømt til 4 1/2 års fengsel i landssvikoppgjøret. Han døde under fengselsoppholdet i Oslo 12. november 1948.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Misjonsarkivet, «Peder Joakim Blessing Dahle», besøkt 27. mai 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lokalhistoriewiki

Litteratur[rediger | rediger kilde]

.