Odden kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Odden kirke
Odden Kirke
OmrådeOdsherred kommune
PlasseringSjællands Odde, Odsherred kommune
BispedømmeRoskilde stift
ProstiOds og Skippinge Provsti
ByggeårCa. 1250
Arkitektur
TeknikkMur
ByggematerialeMunkesten
Kirkerommet
PrekestolPrekestol fra 1821
AlterAltertavle fra 1638
Plasser164
DiverseFrobeniusorgel fra 1958
Beliggenhet
Kart
Odden kirke
55°57′32″N 11°23′52″Ø
Odden kirke på Commons
Midtskipet i retning mot alteret

Odden kirke ligger midt på Sjællands Odde i Overby i Danmark. Kirken sto fra oppføringen i siste del av det 13. århundret i blank munkesten. I tidens løp har det blitt føyet til tårn, våpenhus og kapell. Koret ble utvidet i 1820. Etter dette har kirken blitt pusset og hvitkalket. Først i årene frem mot 1874 fikk kirken sin karakteristiske røde farge.

Innvendig har kirken hvelvinger som i det 15. århundret erstattet det opprinnelige tretaket.

I midtskipets vestre hvelvinger er det kalkmalerier – deriblant Døden som bueskytte – som ble avdekket under en restaurering i 196667.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Alteret
Votivskipet linjeskipet «Prinds Cristian Frederik»

Døpefonten er todelt. Underdelen har, akkurat som den øverste delen, en uthulning. Den kan ha vært et gammelt vievannskar eller kanskje døpefonten fra et nedlagt kapell i Yderby.

Altertavlen er et treskjærerarbeide med årstallet 1638 og Christian IVs monogram, mens alteret på siden bærer årstallet 1632 og initialene MHK. I midtfeltet er det skåret ut et korsfestelsesmotiv.

Over korbuen er det hengt opp et primitivt krusifiks fra 1800-tallet. I tårnrommet henger kirkens opprinnelige senmiddelalderske korbuekrusifiks.

Den enkle prekestolen er fra 1821.

I taket er det hengt opp et kirkeskip, en modell av linjeskipet «Prinds Christian Frederik». Dette skipet ble senket av britene under slaget ved Sjællands Odde i 1808 og modellen markerer således — sammen med de falne sjøfolkenes grav på kirkekården — dette sjøslaget.

Gravminner[rediger | rediger kilde]

På kirkegården er det anlagt et gravsted for de sjøfolkene som omkom under slaget ved Sjællands Odde, blant dem sjøløytnant Peter Willemoes. På graven er det dels en minnesøyle fra 1808 og dels en minnesten over Peter Willemoes og to andre løytnanter. På søylen er det en tavle hvor det bl.a. er hugget inn Grundtvigs dikt De snekker mødtes i kveld på hav. På graven ligger det oppstablet kanonkuler, som regnet inn over Sjællands Odde under slaget.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Camilla Munch: Odden Kirke, hefte utgitt av menighetsrådet 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]