Klokketårn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klokketårnet ved Hinna gravlund i Stavanger.

Et klokketårn er et tårnoppbygg som rommer ei eller flere støpte klokker til å ringe med, ofte i forbindelse med mer eller mindre religiøse seremonier, som for eksempel gudstjeneste, dåp, konfirmasjon, bryllup, begravelse med mer. Klokketårn og kirketårn er imidlertid ikke det samme, siden et kirketårn er et hvilkensomhelst tårnoppbygg som reises i direkte tilknytning til et kirkebygg, enten det har klokker til å ringe med eller ikke. En klokketårn, på sin side, trenger ikke å ha noen religiøs tilknytning.

I noen tilfeller kan klokketårn ha mekaniske urverk som viser tiden på ei urskive utvendig på tårnet og ringer med klokker til bestemte tider av døgnet, som for eksempel det verdenskjente klokketårnet Big Ben i London gjør. Denne typen klokketårnene er gjerne ikke av religiøs karakter. Formen på klokketårn kan variere. Mest vanlig er kvadratisk tårnoppbygg som ender i ei klokkestue med tak over, på kirker og lignende ofte også med høy hjelm og spir med kule og vindfløy.

Klokkene sitter gjerne montert i en klokkestol i et eget lite rom, typisk kalt klokkestue, høyt oppe i klokketårnet. Rommet har gjerne glugger som kan åpnes, såkalte lydglugger, for å slippe ut lyden fra klokkene. Ofte er det lydglugger i alle retninger, men ikke bestandig. Tuft kirke i Hvittingfoss har for eksempel lydglugger i kun tre retninger. Klokkene støper for å gi god klang og kalles ofte kirkeklokker, fordi nesten alle kirker bruker sånne klokker. Mange kirkesamfunn har til og med egne folk ansatt for å ringe med klokkene til spesielle begivenheter. Disse ansatte kalles klokkere, selv om selve ringeprosessen for en stor del har blitt automatisert i våre dager. I kirkene henger det som regel én, to eller tre sånne støpte klokker, men det kan også være flere. I Kongsberg kirke er klokkestua bestyrket med et klokkespill og har mange flere klokker, noe man også finner i en enda mer avansert variant ved Nidarosdomen. Også i Oslo rådhus er det ene tårnet bestyrket med et svært avansert klokkespill, og tårnet har utvendig urskive som viser tiden, på framsiden ut mot havneområdet ved Aker brygge. Det samme gjelder for Bærum rådhus.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ahlstrand, Jan Torsten.; Arkitekturtermer. Lund: Studentlitteratur, 1976, ISBN 91-44-02852-0