Sjællands Odde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sjællands Odde
LandDanmarks flagg Danmark
RegionSjælland
KommuneOdsherred
Areal22 km²
Kart
Sjællands Odde
55°57′26″N 11°25′03″Ø

Sjællands Odde er en landtunge på nordvestre Sjælland i Danmark. Den strekker seg fra kirkestedet Højby vestover ut i Kattegat, og ender i en spiss som kalles Gniben. Oddens bredde er maksimalt 1 km, lengden er 20 km. Riksvei 21 strekker seg helt til Gniben.

Ytterst på odden har artilleriet en skole, og området stenges til tider av for skyteøvelser. Det er ellers mulig å gå langs en tursti rundt odden. Ved stien finner man flere minnesmerker etter Kattegatsvømmingene, som var populære i første halvdel av 1900-tallet. Man svømte da den krevende strekningen fra Jylland til Sjælland.

Utenfor odden ligger Sjællands rev, som nå er merket med et fyr. En rekke fartøy har gjennom århundrene gått på dette revet.

I 1808 ble slaget ved Sjællands Odde utkjempet rett utenfor odden. Danmark-Norge mistet i slaget sitt siste gjenværende linjeskip, «Prinds Christian Frederik». Peter Willemoes, en av heltene fra slaget på Københavns red, falt i slaget og er gravlagt sammen med andre offiserer og mannskap ved Odden kirke.

Siden 1966 har det vært fergeforbindelse til Ebeltoft i dagens Syddjurs kommune, og fra 1999 er det fergeforbindelse til Århus. Begge strekningene trafikkeres av raske katamaraner.