Norges Toppidrettsgymnas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norges Toppidrettsgymnas
TypeStiftelse
Org.nummer967 341 266
Stiftet1. august 1981[1]
LandNorge
HovedkontorBekkestua
Nettstedwww.ntg.no
NTG Kongsvinger ved Kongsvingerhallen
NTG Lillehammer
NTG Bærum
NTG Geilo

Norges Toppidrettsgymnas (NTG) er en stiftelse som driver private videregående skoler (NTG) og ungdomsskoler (NTG-U). Stiftelsen Norsk Alpingymnas (NAG) ble etablert av Roger Elstad i Bærum i 1981 og var starten på det som skulle bli Norges Toppidrettsgymnas.

NTG er lokalisert i Bergen, Bodø, Bærum, på Geilo, Kongsvinger, Lillehammer og i Tromsø. Skolene er landsdekkende og har elever fra alle landets fylker.

NTG-U er lokalisert i Bergen, Bærum, Bodø, Kongsvinger, Lillehammer, Tromsø og fra høsten 2022 i Asker.

Om NTG[rediger | rediger kilde]

I dag er det mange skoler som kaller seg "toppidrettsgymnas", men NTG var den første og den som kvalitetsmessig har skilt seg ut på flere områder fra starten av.

NTGs hovedmål: NTG skal bidra til at utøvere i løpet av sin karriere tar medaljer i internasjonale mesterskap, kvalifiserer seg til høyere studier og utvikler gode holdninger.

NTG blir sett på som en viktig medspiller i utviklingen av Norges beste idrettstalenter.

Søkere til NTG må ha et utviklingspotensial i sin idrett og/eller ha oppnådd gode resultater. Undervisningen begynner dessuten tidligere om høsten enn ved offentlige videregående skoler. Dette blir gjort for å få tilstrekkelig antall timer i skolefagene og samtidig finne tid til den treningen som kreves for å bli toppidrettsutøver.

For å sikre treningskvaliteten og kunne få internasjonale referanser oppsøkes det ulike toppmiljøer i Norge og utlandet. Her gjennomføres felles samlinger og konkurranser med de lokale utøverne. Utenlandske sparringpartnere blir invitert til NTG.

NTG har ca. 120 trenere, de fleste er heltidsansatte. Disse holder et høyt internasjonalt nivå og kommer fra flere forskjellige nasjoner. Dette medfører en permanent kompetanseheving og tverrfaglig utvikling hos de ansatte trenerne.

Skolen er støtteberettiget i Statens lånekasse for utdanning på lik linje med offentlige videregående skoler.

Idretter ved NTG[rediger | rediger kilde]

NTGs tilbud gjelder utøvere av følgende idretter:

Om NTG-U[rediger | rediger kilde]

NTG-U er en ungdomsskole for elever som ønsker å kombinere mye trening med skolegang.

Utdannings- og forskningsdepartementet (UFD) godtok etableringen av en ungdomsskole i regi av Norges Toppidrettsgymnas fra høsten 2004. NTG-U Bærum ble startet høsten 2004 med 60 elever på 8. trinn. Høsten 2005 ble 60 nye elever tatt inn på 8. trinn, slik at det totale antallet var 120 elever. Høsten 2006 ble alle trinnene fylt opp med tilsammen 180 elever.

I ettertid er det etablert ungdomsskoler i Bergen, Bodø, Kongsvinger, Lillehammer og Tromsø. Høsten 2022 startes det en ungdomsskole i den nye velodromen i Asker.

Elevene på NTG-U trener 90 minutter hver eneste dag. Innholdet i treningen er basistrening med vekt på koordinasjon, styrke og utholdenhet, og variert trening innen forskjellige idrettsgrener som turn, ballspill, skøyter, sykling, aerobic, orientering og klatring samt mange flere. Elevene kan, dersom utviklingen tilsier det, få hospitere på enkelte av NTG sine treninger.

NTG-U er berettiget til å motta statstilskudd etter friskoleloven.

Tidligere elever ved NTG[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Enhetsregisteret[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]