Ole-Kristian Tollefsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ole-Kristian Tollefsen
Født 29. mars 1984
Oslo
Nasjonalitet Norge
Sport ishockey

Ole-Kristian Tollefsen (født 29. mars 1984 i Oslo) er en norsk ishockeyspiller. Han har kontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestads BK. Han har tidligere spilt for NHL-klubbene Philadelphia Flyers og Columbus Blue Jackets og den svenske SHL-klubben Modo Hockey. Han er sønn av den tidligere profilerte håndballspilleren Grethe Tollefsen.

Han startet sin karriere i Nes Ishockeyklubb.16 år gammel dro han til Lillehammer for å fortsette hockeykarrieren på hockeylinjen på Norges Toppidrettsgymnas. På Lillehammer ble hans talent for alvor oppdaget, og gjennom meget godt spill på juniorlagene fikk han allerede i sin første sesong i Lillehammer sjansen på klubbens A-lag. Sesongen 2001/02 ble Tollefsens definitive gjennombrudd i norsk hockey og han spilte fast på Lillehammer Ishockeyklubbs A-lag hele sesongen, i tillegg til at han også bidro på begge juniorlagenen til NTG/Lillehammer. Det resulterte i at Tollefsen den sesongen vant NM-bronse med Lillehammers seniorlag, NM-sølv med NTG/Lillehammers eldre juniorlag og NM-gull med NTG/Lillehammers yngre juniorlag. På toppen av det hele ble Tollefsen i juni 2002 noe overraskende draftet i tredje runde, nummer 65 totalt, av NHL-klubben Columbus Blue Jackets.

Juniorhockey i Canada[rediger | rediger kilde]

Høsten 2002 reiste Tollefsen til Canada og Brandon i Manitoba for å spille juniorhockey for Brandon Wheat Kings i Western Hockey League (WHL). Her ble han lagkamerat med spillere som Jordin Tootoo og Josh Harding, som begge er å finne i NHL i dag. Tollefsen brukte litt tid på å tilpasse seg forholdene i WHL, men gjennom sin oppofrende og knallharde spillestil ble han ganske fort en populær og beryktet spiller i Brandon. Ved flere tilfeller ble hans innsats positivt kommentert av Columbus Blue Jackets, som tydeligvis fulgte Tollefsen nøye. Foran sesongen 2003/04 var Tollefsen på treningsleiren til Columbus Blue Jackets og bekreftet sin knallharde spillestil med å sette lagets stjernespiller Geoff Sanderson ut av spill i flere uke etter en tackling.

Tollefsen spilte to hele sesonger i Brandon, før han høsten 2004 tok turen til Syracuse Crunch i American Hockey League, som er farmerklubben til Columbus Blue Jackets. Etter som Tollefsen var vant til mye reising fra tiden i Brandon i WHL, ble ikke AHL noe stor overgang på det området. På isen var det nok litt tøffere for Tollefsen, spesielt med tanke på lockouten i NHL sesongen 2004/05, som gjorde at veldig mange gode spillere spilte i AHL. Det gjorde sitt til at Tollefsen måtte ta en liten tur ned til nivået under AHL og spille et par kamper for Dayton Bombers i East Coast Hockey League (ECHL). Men Tollefsen kom tilbake og avsluttet sesongen i Syracuse Crunch.

NHL karriere[rediger | rediger kilde]

Foran sesongen 2005/06 spekulerte mange i om Tollefsen nå var meget nærmere å få sjansen i NHL. Det skulle vise seg at disse spekulantene fikk rett. 23. november 2005 debuterte Tollefsen i NHL-kampen mot Phoenix Coyotes, men til tross for solid innsats av Tollefsen ble det tap 2-4 for Blue Jackets. Tollefsen fikk deretter med seg 4 NHL-kamper til før han ble sendt ned til Syracuse Crunch i AHL igjen. Mange mener at Tollefsen ville fått flere sjanser i NHL den sesongen, men et par skader hindret ham i det. Dermed ble han stående med 5 NHL-kamper før sesongen 2006/07.

I sesongen 2006/07 ser Ole-Kristian Tollefsen ut til å ha kapret seg fast plass i Columbus Blue Jackets, og utgjorde sammen med Patrick Thoresen i Edmonton Oilers en norsk duo i NHL den sesongen. Han spilte 70 kamper i løpet av sesongen.

Tollefsen gjorde sitt første NHL-poeng 24. november 2006, med en andre-assist på målet til Jason Chimera.

I 2007/08 spilte han 51 NHL-kamper, og gikk glipp av store deler av sesongen grunnet en nakkeskade, han måtte også stå over VM i Canada grunnet en operasjon i nakken umiddelbart etter at NHL-sesongen var over.

I 2008/09 sesongen var han eneste nordmann i NHL, og slet med å få spilletid for Columbus. Også den sesongen ble i stor grad spolert på grunn av skader og det ene kneet måtte opereres. Dette gjorde at han ikke fikk forlenget kontrakt med Columbus og måtte seg etter en ny arbeidsgiver. Til slutt signerte han en ett-årskontrakt med Patrick Thoresens tidligere klubb Philadelphia Flyers etter å ha gjennomgått en medisinsk sjekk.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Øystein Jarlsbo (31. juli 2009). «Tollefsen valgte tøffe Flyers». vg.no. Besøkt 3. august 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]