Friskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Friskole, eller frittstående skole, er et norsk begrep som betegner private skoler med rett til statsstøtte. Skolene er godkjent etter friskoleloven, i motsetning til private skoler uten statsstøtte som er godkjent etter opplæringsloven § 2-12.[1] De frittstående skolene mottar statsstøtte tilsvarende om lag 85 prosent av det som brukes på offentlige skoler, og kan ta inntil 15 prosent i skolepenger.

Begrepet friskole ble innført av den borgerlige samarbeidsregjeringen i 2003, men ble fjernet fra lovverket da privatskoleloven trådte i kraft 1. juli 2007.[2][3] Begrepet friskole ble igjen innført da loven på nytt endret navn til friskoleloven fra 1. august 2015.

De fleste friskolene i Norge er livssynsskoler eller skoler med en alternativ pedagogisk retning. Blant livssynsskolene var det kun religiøse skoler som kunne bli godkjent, frem til Humanistskolen i 2013 fikk medhold av Likestillings- og diskrimineringsombudet i at denne praksisen var diskriminerende[4]. Innenfor kategorien «alternativ pedagogisk retning» er det kun steinerskoler og montessoriskoler som har fått godkjenning. I august 2015 ble det åpnet for godkjenning av såkalte «profilskoler».

Det er Utdanningsdirektoratet som godkjenner og fører tilsyn med de frittstående skolene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ lovdata.no opplæringslova §2-12
  2. ^ regjeringen.no Om lov om endringar i friskolelova odelstingsproposisjon nr. 37 (2006-2007)
  3. ^ regjeringen.no Bred politisk enighet om ny privatskolelov 22.05.2007
  4. ^ «12/793: Spørsmål om diskriminering på grunn av livssyn ved søknad om godkjenning av privatskole». Likestillings- og diskrimineringsombudet. Arkivert fra originalen 7. mars 2016. Besøkt 28. februar 2016. 


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]