Hopp til innhold

Allgäu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Allgäus beliggenhet i Tyskland
Landbrukslandskap i Allgäu. I bakgrunnen ruver Alpene.

Allgäu (uttales «al-gåi») er et landskap sør i Tyskland. Mesteparten ligger i det bayerske distriktet Schwaben, men også Baden-Württemberg og de østerrikske forbundsstatene Vorarlberg og Tirol har mindre andeler av Allgäu. Landskapets viktigste by og økonomiske sentrum er Kempten.

Allgäu er et variert bakkelandskap, som lengst i sør går over i fjell (Allgäu-Alpene) og som domineres av landbruk. Viktigste næringsgren er fehold med melkeproduksjon, inkludert noe seterdrift i sør. Landskapet er et yndet feriemål, både for sommer- og vinterturister.[1]

Etymologi

[rediger | rediger kilde]

Allgäu hevdes å være en forvanskning av Alp-ge-äu. Stavelsen «alp» kommer av alper, «äu» av det tyske ordet Auen, altså våtmarker. «Ge» er en forstavelse som i Gebirge (fjell), som her skal forstås som Geauen, altså flere våtmarker, eller et våtmarks- eller flodlandskap.[1]

Avgrensning og inndeling

[rediger | rediger kilde]

Allgäu begrenses av Allgäu-Alpenes hovedkam i sør og av elva Lech i øst. I vest og nord er grensa noe uskarp og følger omtrent byene LindauWangenMemmingenKaufbeuren. Dette området har om lag 560 000 innbyggere.

Allgäu deles tradisjonelt i fire regioner, Ober-, Unter- West- og Ostallgäu (øvre, nedre, vestre og østre Allgäu). Av disse er Ober-, Unter- og Ostallgäu omtrent sammenfallende med de bayerske kretsene (Landkreise) av samme navn. Kleinwalsertal i Vorarlberg og Tannheimer Tal samt kommunen Jungholz i Tirol regnes også til regionen Oberallgäu, men hører selvfølgelig ikke til kretsen. Westallgäu ligger derimot hovedsakelig i Baden-Württemberg, med mindre områder i Bayern.

De største byene i Allgäu er:

Andre kjente steder er vintersportsstedet Oberstdorf og det forhenværende riksklosteret Ottobeuren.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «Das Allgäu - Heimatbund Allgäu». www.heimatbund-allgaeu.de. Besøkt 10. februar 2019.