Kurator

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kurator (fra latin curare, å ta hånd om, passe på) er i kunstsammenheng en kunstfaglig person som er ansvarlig for å gi utstillinger og andre kunstneriske prosjekter et helhetlig innhold gjennom valg av kunstnere, valg av overordnet tema for utstillingen, og produksjon av tekstmateriale til kataloger og andre publikasjoner. En museumskurator har oppsyn med eller administrerer et museums eller annen institusjons samling eller utstillingsprofil.[1] Kuratortittelen blir i tillegg brukt om museumsansatte som arbeider med pedagogisk tilrettelegging og formidling. Kuratorer er også ofte frilansere og jobber prosjektbasert med utstillinger på forskjellige visningssteder som gallerier, kunsthaller, kunstforeninger og kunst i offentlige rom i tillegg til ved museer.

Med økt profesjonalisering av feltet med spesifikke kuratorstudier fikk tittelen som kurator en utvidet bruk på 1990-tallet og kuratorvirksomhet er av enkelte blitt ansett som et selvstendig uttrykk og en egen gren av kunsten. Det finnes flere universitet nasjonalt og internasjonalt som tilbyr utdannelse innenfor kuratoryrket, blant annet ved Universitetet i Bergen [2] og i perioden 2004–2012 var det også et kuratorstudium ved Høgskolen i Telemark[3].

I Norge ble det i 2011 opprettet en fagorganisasjon for Norske Kuratorer: Norsk Kuratorforening [4]


Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «kurator», Bokmålsordboka
  2. ^ «Kuratorpraksis, master, 2 år / Curatorial Practice, Master's, 2 years». Universitetet i Bergen. Besøkt 26. desember 2018. 
  3. ^ https://morgenbladet.no/debatt/2006/12/misforstaelse-om-kuratorutdanning. 
  4. ^ «About | The Norwegian Association of Curators» (engelsk). Besøkt 26. desember 2018.