Nepal – Liste over kommunistpartier: 4 navn på engelsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Forklaring til denne lista: Se Liste over kommunistpartier: 1 innledning.

Navn med feit skrift er hovednavn på nepali på et parti:

  • CPN (Fourth Convention), NKP (Chautho Mahadhiveshan) (Bahadur Karmacharya).

Partier som har blå skrift har sin egen artikkel i norsk Wikipedia:

Partinavn med vanlig skrift er alternative navn på partier som er omtalt med andre hovednavn:

  • CPN (Krishna Das) er et alternativt navn fra 1980-tallet på CPN (MLM).

Mer informasjon står om partiene og gruppene som er omtalt her fins på liste over navn på kommunistpartier på nepali.

På denne lista over engelske navn, er litt mer informasjon lagt inn på enkelte partier og grupper som ikke fins på lista med nepali-navn.

Partier og organisasjoner[rediger | rediger kilde]

CPN[rediger | rediger kilde]

Fra 1949 til ca. 1965 – 1968.

Partiledere: Pushpa Lal Shresta, Man Mohan Adhikari, Keshar Jung Rayamajhi, Tutsi Lal Amatya.


  • Andre partier som har blitt omtalt på engelsk som CPN:

- CPN (Amatya)

Den historiske fortsettelsen av gruppa som formelt satt igjen med ledelsen av det opprinnelige CPN.

- CPN (Maobadi).

Det sannsynligvis største kommunistpartiet i Nepal etter 2000, utlendinger kunne kalle partiet CPN. Det kinesiske nyhetsbyrået Xhinhua kalte maoistene CPN i en periode etter seieren i Jana Andolan 2006, fordi det offisielle Kina ikke liker betegnelsen maoistisk.

- CPN (Rayamajhi)

Første parti som splitta seg ut fra CPN. Som det første og viktigste pro-sovjetiske partiet i Nepal, kunne partiet bli omtalt som CPN så lenge den pro-sovjetiske gruppa av stater overlevde.

- CPN (UML).

Største og viktigste parlamentariske kommunistparti etter 1990. Kunne bli kalt CPN både av internasjonale kontakter og utenlandske journalister.


  • CPN (15 September 1949), NKP (15 September 1949).

Offisielt navn på CPN (Marxist) (1991) fra stiftelsen høsten 1991 og om lag et år framover.

Fra 1991 til 1992.

Leder var Prabhu Naryan Chaudhary.


  • CPN (2006), NKP (2006).

Fra 2006, august, til om lag årsskiftet 2006 – 2007.

Leder Keeshab Nepal.

CPN A til K[rediger | rediger kilde]

  • NKP (Adhikari), engelsk CPN (Adhikari), alternativt navn på NKP (Manmohan).

Fra 1979 til 1987.

Leder var Man Mohan Adhikari.


Fra ca. 1965 – 1968 til 1994.

Leder Tutsi Lal Amatya.


  • CPN (Burma), NKP (Burma).

Alternativt navn på CPN (Varma).


  • CPN (Fourth Convention) (også Fourth Congress, Conference), NKP (Chautho Mahadhiveshan), NKM (CM), parentesen betyr fjerde landsmøte.

Fra 1974 til november 1989.

Ledere Mohan Bikram Singh, Nirmal Lama.


  • CPN (Fourth Convention) (Bahadur Karmacharya), NKP (Chautho Mahadhiveshan) (Bahadur Karmacharya).

Fra 19990 til – ??

Leder Bahadur Karmacharya.

  • CPN (Janamukhti), NKP (Janamukhi), नेपाल कम्युनिस्ट पार्टी (जनमुखी), parentesen betyr folkets frigjøring.

Fra (?), til november 1990.


  • CPN (Krishna Das), NKP (Krishna Das).

Navn bruk på CPN (MLM) tidlig på 1980-tallet.

Fra 1981 til 2005.

Leder var Krisna Das Shresta.

CPN M[rediger | rediger kilde]

Fra 1981 til 1991.

Leder Bisnu Bahadur Manandhar.

Fra 1989 til 1997.

Leder Man Mohan Adhikari.

Partiet blei også kalt NKP(Adhikari).


  • CPN (Maoist) CPN(M), NKP (Maobadi), NKP (M), parentesen betyr maoistisk.

- Fra mai 1994.

Leder Prachanda.

CPN Marxist[rediger | rediger kilde]

  • CPN (Marxist), CPN (M), NKP (Marksbadi), NKP(M). Parentesen betyr marxistisk.

Fra 1987 til januar 2001.

Partileder var Sahana Pradhan.


  • Andre partier kalt CPN (Marksbadi): Et eller to partier med navna CPN (United Marxist) blir ofte i pressa kalt CPN (Marxist).


  • CPN (Marxist) (1991), NKP(M) (1991), CPN (Marxist) (1991), NKP(Marksbadi) (1991) CPN (M) (1991). (Parentesen 1991) er uoffisiell.)

Fra 1991 til 2005.

Leder var Prabhu Naryan Chaudhary.

Partiet kalte seg i det første året offisielt CPN (15 September 1949), før det skifta navn til CPN(M).


  • CPN (Marxist) (2007), CPN (M) (2007) NKP (Marksbadi) (2007), NKP(M) (2007). (Parentesen er uoffisiell.)

Fra 2007 (?).

Et parti med navnet CPN(Marksbadi) blei ifølge nepalsk presse registrert i april 2007 foran valget på Nepals grunnlovsgivende forsamling. Mer om partiet er ikke kjent.


Fra 1978 til 1991.

Ledere Chandra Prakash Mainali, Jhala Nath Khanal og Madan Kumar Bhandari.

  • CPN (ML) (1998), NKP (Marksbadi Leninbadi) (1998), NKP(ML) (1998), parentesen (1998) er uoffisiell.

Fra 1998 til 2002.

Leder var Bamdev Gautam, partipresident var Sahana Pradhan.

  • CPN (ML) (2002), NKP (Marksbadi Leninbadi) (2002), NKP(ML) (2002), parentesen (2002) er uoffisiell.

Fra 2002.

Leder er C. P. Mainali.


  • CPN (ML) (2007), CPN(ML) (2007), NKP (Marksbadi Leninbadi) (2007), NKP(ML) (2007), parentesen (2007) er uoffisiell.

Fra januar 2007 til april 2007.

Leder var Rishi Kattel.

Partiet blei også kalt NKP(ML) (Kattel).


  • CPN (ML) (Kattel), CPN(ML) (Kattel), NKP(Marksbadi Leninbadi) (Kattel), NKP(ML) (Kattel), parentesen (Kattel) er uoffisiell.

Navn brukt i pressa på CPN (Marxist-Leninist) (2007) (se rett ovafor).

Leder av partiet var Rishi Kattel.


Fra 1981 til 2005.

Leder var Krisna Das Shresta.

Partiet blei opprinnelig kalt NKP (Krishna Das). Også kalt Marxist-Leninist Party.


  • CPN (MLM) (Tamang), NKP (Marksbadi Leninbadi Maobadi) (Tamang), NKP (MLM) (Tamang).

Navn brukt i pressa på CPN (United Maxist-Leninist-Maoist) (Tamang).

Leda av Sitarang Tamang.

CPN Masal til Mashal[rediger | rediger kilde]

Fra 1983 til 2002.

Leder var Mohan Bikram Singh.


  • CPN (Masal) (Bhattarai), NKP (Mashal) (Bhattarai).

Sannsynligvis våren 1991.

Leder var Baburam Bhattarai.


  • CPN (Masal) (Sharma), NKP (Masal) (Sharma).

Fra 1999 til 2000.

Leder var Dinanath Sharma.

Fra 1985 til november 1990.

Første generalsekretær var Mohan Pokharel Vaidya, etter ham Prachanda.

  • CPN (Mashal) (Central Organising Comitee), CPN (Mashal) (C.O.C), NKP (Mahshal) (C.O.C). Den andre parentesen betyr sentrale organiseringskomite.

Navn brukt av NKP (Masal) for ei tid etter en partisplittelse i 1985. Senere gikk partiet tilbake til å kalle seg NKP(Masal).

Leder var Mohan Bikram Singh.

CPN P til S[rediger | rediger kilde]

Fra 1968 til 1987.

Ledere Pushpa Lal Shresta, Sahana Pradhan.

Fra 1962 – 1963 til 1985.

Partileder var Keshar Jung Rayamajhi.


Leder Krishna Das Shresta.

CPN Unified til United[rediger | rediger kilde]

Fra januar 1991.

Partisekretær 1991 til 1993, Madan Kumar Bhandari, etter ham Madhav Kumar Nepal.


  • CPN (United), CPN (United), CPN (U), NKP (Sanyukta), NKP (S), parentesen betyr forent.

Fra 1991 til 2005.

Generalsekretær var Bishnu Bahadur Manandhar.


Fra april 2007.

Partileder Ram Singh Shrish (eller Shresta).


  • CPN (United Marxist), CPN (UM), NKP (Sanyukta Marksbadi), NKP (SM), parentesen betyr forent marxistisk.

Fra 2005.

Første partileder var Prabhu Narayan Chaudhari. Det ser ut til at han blei ekskludert i oktober 2006, og erstatta av Chandra Deb Joshi. Generalsekretær fra starten var Bishnu Bahadur Manandhar. I oktober 2006 blei han erstatta av Lok Narayan Subedi.


  • CPN (United Marxist) (2006), CPN (UM) (2006), NKP (Sanyukta Marksbadi) (2006), NKP (SM) (2006), parentesen (2006) er uoffisiell.

Fra oktober 2006 (?).

I oktober 2006 blei tidligere partileder i NKP (Sanyukta Marksbadi), Prabhu Narayan Chaudhari, avsatt og ekskludert. Ifølge nepalsk presse blei NKP(SM) splitta i to, enten da eller kort tid etter.

Detaljopplysninger om partiet som splitta ut, her kalt CPN (United Marxist) (2006), er ikke kjent.

  • CPN (United Marxist Leninist), feil navn på CPN (Unified Marxist and Leninist)!
  • CPN (United Marxist-Leninist-Maoist), CPN (UMLM), NKP (Sanyukta Marksbadi Leninbadi Maobadi), NKP (SMLM), parentesen betyr forent marxist-leninistisk-maoistisk.

Fra 2005.

Partileder Krishna Das Shresta.


  • CPN (United Marxist-Leninist-Maoist) (Tamang), CPN (UMLM) (Tamang), NKP (Sanyukta Marksbadi Leninbadi Maobadi) (Tamang), NKP (SMLM) (Tamang).

Fra desember 1996 til april 1997.

Partileder var Sitaram Tamang.

Pressa har ofte kalt dette partiet CPN (MLM) (Tamang), eller bare CPN (MLM). Det er ikke helt klart om partiet brukte United som en del av partinavnet.

CPN Unity til V[rediger | rediger kilde]

Fra 1989, november, til 1994, mai.

Leder Prachanda.

Etter mars 1995 bare CPN (Unity Centre), CPN (UC).

Fra mai 1994 til 2002.

Fra bruddet i 1994 og fram til hans død i 2000, leda av Nirmal Lama.

CPN (Maoist) fra bruddet i mai 1994 til det formelle navneskiftet i mars 1995.

Leder Prachanda.

Fra 2002.

Leder fra starten i 2002 Mohan Bikram Singh, som gikk ut sommeren 2006. Generalsekretær Prakash, alias Narayan Kazi Shrestha.

  • CPN (Unity Centre Masal) (Prakash), CPN (UCM) (Prakash), NKP (Ekda Kendra Masal) (Prakash), NKP(EKM) (Prakash).

Alternativt navn på CPN (Unity Centre Masal) fra utbruddene fra partiet begynte i 2006.

Generalsekretær Prakash, alias Narayan Kazi Shrestha.

Fra sommeren 2006.

Partileder Mohan Bikram Singh.


  • CPN (Unity Centre Masal) (Singh), CPN (UCM) (Singh), NKP (Ekda Kendra Masal) (Singh), NKP(EKM) (Singh), parentesen (Singh) er uoffisiell.)

Alternativt navn på NKP (EKM) (Singh Shrish). Se neste navn på lista.

Generalsekretær Ram Sing Shrish.

  • CPN (Unity Centre Masal) (Singh Shrish), CPN (UCM) (Singh Shrish), NKP (Ekda Kendra Masal) (Singh Shrish), NKP(EKM) (Singh Shrish), parentesen (Singh Shrish) er uoffisiell.)

Fra oktober 2006 til april 2007.

Generalsekretær Ram Sing Shrish.

Fra 1983 til 1990-tallet.

Partileder var Krishna Raj Varma (eller Burma).

Partinavnet er også transkribert som CPN (Burma).

M[rediger | rediger kilde]

  • Marxist-Leninist Party. (Navn på nepali ikke kjent.)

Alternativt navn brukt på CPN (MLM) på 1980-tallet.


Andre underlister[rediger | rediger kilde]