Hopp til innhold

All Makt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
All Makt
orig. Absolute Power
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 14. februar 1997
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde121 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiClint Eastwood
ProdusentClint Eastwood
ManusforfatterWilliam Goldman
Basert påAbsolute Power - David Baldacci (roman)
MusikkLennie Niehaus
KlippJoel Cox
Foran kamera
MedvirkendeClint Eastwood
Gene Hackman
Ed Harris
Annen informasjon
Budsjett$50 millioner
Prod.selskapCastle Rock Entertainment
Columbia Pictures
Eksterne lenker

All Makt (originaltittel: Absolute Power) er en amerikansk thrillerfilm fra 1997 regissert av skuespiller Clint Eastwood som også hadde en av hovedrollene. Manus ble skrevet av William Goldman, og er basert på en roman med samme navn av David Baldacci fra 1996. Filmen hadde premiere under Cannes Film Festival i 1997.

Sammendrag

[rediger | rediger kilde]

Under et innbrudd blir tyven Luther Whitney (Clint Eastwood) vitne til drapet på Christy Sullivan (Melora Hardin), den vakre unge kona til den eldre milliardæren Walter Sullivan (E. G. Marshall), under hennes rendezvous med USAs president Alan Richmond (Gene Hackman). Walter Sullivan er Richmonds nære venn, og var finansiell støttespiller under valgkampen hans. Luther gjemmer seg bak et enveis-speil, og ser på i det Richmond blir voldelig mot Christy. Når hun angriper ham med en brev-åpner, kommer Secret Service-agentene Bill Burton (Scott Glenn) og Tim Collin (Dennis Haysbert) stormende inn og skyter henne. Stabssjef i Det hvite hus, Gloria Russell (Judy Davis) kommer og arrangerer huset slik at det ser ut som en innbruddstyv drepte Sullivans kone. Luther stikker av med noen verdisaker og smykker, samt den blodige brev-åpneren.

Dagen etter ankommer etterforsker Seth Frank (Ed Harris) for å finne ut hva som skjedde. Luther blir raskt hovedmistenkt i innbruddet på grunn av hans rykte som mangeårig juvel-tyv, men Frank tror ikke at han drepte Christy. Rett før Luther skal flykte fra landet, ser han president Richmond på TV hvor han offentlig viser sin sympati med Walter etter tapet av hans kone. Opprørt over presidentens hykleri, bestemmer Luther seg for å holde presidenten ansvarlig for drapet. I mellomtiden ber Burton om at Frank holder ham orientert om etterforskningen, samtidig som en Secret Service-agent avlytter telefonen på kontoret til Frank. Luthers datter Kate (Laura Linney), som arbeider som aktor, følger Seth Frank til Luthers hjem for å lete etter spor. Fotografier i hjemmet hans indikerer at Luther i all hemmelighet har holdt øye med datteren i årevis, selv om de har veldig lite med hverandre å gjøre etter at moren hennes døde.

Kate mistenker at faren hennes fremdeles driver med kriminalitet til tross for at han lovet henne for flere år siden å slutte, og hun går derfor med på å arrangere et møte med Luther slik at Frank kan arrestere ham. Frank garanterer Luthers sikkerhet, men Burton avlytter telefonen hans og får vite om planen. Burton hyrer en leiemorder (Richard Jenkins) for å drepe Luther når han kommer til en kafé for å møte datteren sin. Men leiemorderen bommer, og Luther unnslipper fordi han kom godt forberedt, iført en politi-uniform under frakken sin. Luther forklarer senere til datteren nøyaktig hvordan Christy ble drept, og hvem som står bak. Luther begynner å håne stabssjef Russell, først ved å sende henne et bilde av brev-åpneren, og senere sender han Christys halskjede til henne som hun går med til en galla hvor hun danser med presidenten. Stabssjef Russel og president Richmond mistenker at Luther fortalte datteren hva som skjedde, og de prøver å få henne drept. Luther får vite av etterforsker Frank at Secret Service overvåker datteren hans fordi de tror at han drepte Christy og at han kommer til å kontakte datteren sin. Luther skynder seg tilbake til Washington D.C. for å beskytte Kate.

Han finner Kate et øyeblikk etter at Collin har brukt bilen sin for å presse Kate utfor et stup. Collin prøver å drepe henne igjen på sykehuset, og nærmer seg sengen hennes med en sprøyte fylt med gift. Luther passer på datteren sin på sykehuset, og slår ned og dreper Secret Service-agenten. Luther setter sjåføreren til Sullivan ut av spill, og forteller ham hva som skjedde med kona hans den natten hun ble drept. Luther viser Sullivan brev-åpneren som kona hans brukte til å skade presidenten, med Richmond sitt blod og fingeravtrykk. Luther slipper av Sullivan utenfor Det hvite hus, og gir ham brev-åpneren før han kjører sin vei. Sullivan kommer seg gjennom sikkerhetskontrollen, og går inn på det ovale kontor. Luther varsler Frank om at telefonen hans blir avlyttet, og Frank oppdager at en angrende Burton har begått selvmord. Frank bruker bevisene som Burton etterlot seg for å arrestere Gloria Russell. I en nyhetssending på TV, kommer den sjokkerende nyheten, som ble "bekreftet" av Sullivan, at presidenten har begått selvmord ved å knivstikke seg selv til døde. Luther er glad for at Sullivan tross alt fikk rettferdighet. På sykehuset, sitter Luther og ser på Kate som fremdeles er skadd etter å ha blitt dyttet av veien.

Medvirkende

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]