Gran Torino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gran Torino
Gran Torino
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA 12. desember 2008
Norge 20. mars 2009
Prod.landUSA USA
Lengde116 min.
SpråkEngelsk
Hmong
Bak kamera
RegissørClint Eastwood
ProdusentClint Eastwood
Bill Gerber
Robert Lorenz
ManusforfatterManus:
Nick Schenk
Historie:
Dave Johannson
Nick Schenk
MusikkKyle Eastwood
Michael Stevens
SjeffotografTom Stern
KlippJoel Cox
Gary D. Roach
Foran kamera
MedvirkendeClint Eastwood
Bee Vang
Annen informasjon
Budsjett$33 millioner
Prod.selskapWarner Bros.
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Gran Torino er en amerikansk dramafilm fra 2008 regissert av Clint Eastwood. Han spiller selv hovedrollen som en innesluttet enkemann som må forholde seg til de nye, fremmede naboene. Filmen hadde premiere i USA 12. desember 2008, og i Norge 20. mars 2009.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Walt Kowalski (spilt av Clint Eastwood) er en polsk-amerikansk pensjonert blåsnipp-arbeider, og en krigsveteran fra Korea-krigen. Han har nylig blitt enkemann etter 50 års ekteskap, og hans kones død fikk ham til å bli en frafallen katolikk. Hans hjem ligger i Highland Park, en by i Wayne County, Michigan, som tidligere hovedsaklig var befolket av hvite familier fra arbeiderklassen. Men nå er området dominert av fattige asiatiske innvandrere, gjengvold og annen kriminalitet er dagligdags. Hans sønner har giftet seg, flyttet vekk, og er opptatt av deres egne familier, noe som øker Walt`s egen isolasjon.

Han avviser et forslag fra en av sønnene hans om å flytte til et eldrehjem hvor det bor flere andre pensjonister, og han tror barna hans bare er interessert i hans hjem og eiendeler. Han bor alene, bare sammen med sin eldre hund, Daisy. Walt er en mangeårig sigarett-røyker, og lider av hyppige hoste-anfall. Noen ganger hoster han opp blod, men han skjuler dette for familien. En katolsk prest, Janovich, forsøker å snakke med ham. Men Walt forakter den unge, uerfarne mannen som tror han sitter på alle svarene om livet og døden. Etter hvert åpner Walt seg litt opp for presten, og avslører at han fremdeles er hjemsøkt av minner fra krigen. Familien Hmong Vang Lor bor vegg i vegg med Walt. En gang tar han Thao på fersken, når han forsøker å stjele Walt`s bil, en Ford Gran Torino fra 1972. Thao sliter med gjeld til sin fetter, Fong, som også går under kallenavnet "Edderkopp"

Gjengen blir irritert over Thao`s fiasko, og de angriper ham. Men Walt konfronterer dem med en rifle, jager dem vekk, og får respekt fra hmong-samfunnet. Som straff gir moren til Thao ordre om at han skal arbeide for Walt i en uke, og Walt får ham til å gjøre forskjellige små-jobber i nabolaget, og de to danner etterhvert en gjensidig respekt for hverandre. Thao blir svært imponert over den omfattende verktøy-samlingen i Walt's garasje. Thao`s søster Sue introduserer Walt for deres mat og kultur, og hjelper ham inn i hmong-samfunnet. Dette blir snart mer som en familie for Walt, enn hans egentlige familie. På en annen side blir Walter en bedre mann for disse guttene, enn han noensinne var for hans egne sønner. Walt hjelper blant annet Thao med å finne seg en jobb, og gir ham råd om kvinner. Walt oppsøker etterhvert en lege angående sine hyppige hoste-anfall, hvor det blir klart at han ikke har lenge igjen å leve.

Thao har fremdeles problemer med mishandling og trakassering fra "Edderkoppen" og gjengen hans. De angriper ham på vei hjem fra jobb, noe som fører til at Walt slår til en av gjeng-medlemmene og senere truer dem med en pistol. Til gjengjeld skyter gjengen mot huset til Vang Lor-familien med maskinpistoler, både Thao og huset blr skadd. Rett etterpå kommer en blodig Sue, etter å ha blitt slått ned og voldtatt av gjengen. Fra presten Janovich får Walt vite at Sue er innlagt på sykehus. Naboene nekter å stille som vitne eller hjelpe politiet, av frykt for at dette kommer til å utløse enda flere voldelige angrep fra "Edderkoppen" og hans gjeng.

Dagen etter ønsker Thao hjelp fra Walt til å hevne seg, og Walt ber ham komme tilbake senere på ettermiddagen. I mellomtiden gjør Walt sine personlige forberedelser: Blant annet kjøpe en dress, og får en hårklipp. Når Thao kommer tilbake, tar Walt ham med til kjelleren, gir ham sin Silver Star-medalje fra krigen, og forteller ham om sine hjemsøkende minner fra krigen. Han holder Thao innelåst i kjelleren, til hevnen hans er over, for å sikre at gutten aldri blir hjemsøkt av å drepe noen. I motsetning til Walt har Thao fremdeles hele livet foran seg, og Walt ønsker ikke at gutten for resten av livet skal hjemsøkes av minner om å ha drept noen.

Den kvelden drar Walt hjem til gjeng-medlemmene, som trekker skytevåpen mot ham. Han står på et fortau foran huset, kjefter på dem, og sier høyt hva slags forbrytelser han mener de er skyldig i. Dette vekker oppmerksomhet fra naboene. Han tar en sigarett i munnen, og legger hånden i en lomme på jakken, og de tror han tar frem en pistol. Gjengen skyter og dreper ham. Når Walt kollapser, åpnes hånden hans og en Zippo-lighter faller ut. Men Walt var ubevæpnet. Planen hans var å provosere gjengen til å drepe ham i all offentlighet med alle naboene som vitne. Sue, etter Walt`s anvisninger, frigjør Thao og de kjører til åstedet i Walt's gamle Gran Torino.

En politimann forteller at hele gjengen er arrestert for drapet, og på grunn av antall vitner kommer gjengen til å dømmes til lang tid i fengsel. Thao og Sue innser at Walt hadde til hensikt å dø for å frigjøre samfunnet fra gjengens terror. Walt`s begravelse ledes av prest Janovich. Både hans egen familie og mange av hmong-samfunnet er tilstede. Etterpå skal hans testamente bli lest opp. Til familiens overraskelse overlater Walt dem ingenting. Huset hans doneres til den lokale kirken. Hans dyrebare Gran Torino blir gitt til Thao, under forutsetning av at han ikke modifiserer kjøretøyet. Filmen slutter med Thao som kjører bilen sammen med Walt`s gamle hund Daisy.

Roller (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Clint Eastwood

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]