Hopp til innhold

Flags of Our Fathers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flags of Our Fathers
Generell informasjon
Utgivelsesår20. oktober 2006 (USA)
Prod.landUSA
Lengde132 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiClint Eastwood
ProdusentClint Eastwood
Steven Spielberg
Robert Lorenz
ManusforfatterBok:
James Bradley
Manuskript:
William Broyles, Jr.
Paul Haggis
MusikkClint Eastwood
KlippJoel Cox
Foran kamera
MedvirkendeRyan Phillippe
Adam Beach
Jesse Bradford
Neal McDonough
Barry Pepper
Robert Patrick
Paul Walker
Jamie Bell
John Benjamin Hickey
John Slattery
Annen informasjon
Budsjett$ 55 millioner ([1])
Prod.selskapUSA:
DreamWorks
Paramount
Worldwide:
Warner Bros.
Eksterne lenker

Flags of Our Fathers er en amerikansk krigsfilm fra 2006 regissert av Clint Eastwood.

Filmen er basert på boken med samme navn av forfatter James Bradley, som handler om slaget om Iwo Jima og reisingen av det amerikanske flagg på Iwo Jima. På rollelisten finner vi skuespillerne Ryan Phillippe, Jesse Bradford, Adam Beach, Paul Walker, John Slattery, Barry Pepper, Jamie Bell, Robert Patrick, Neal McDonough, John Benjamin Hickey, Melanie Lynskey, Joseph Cross, Stark Sands, Chris Bauer, Thomas McCarthy, Benjamin Walker, George Grizzard, Harve Presnell, Len Cariou og Tom Verica.

Eastwood regisserte også en kompletterende film om slaget om Iwo Jima, sett fra japansk ståsted: Brev fra Iwo Jima. Den ble utgitt i Japan 9. desember 2006 og i USA 20. desember, to måneder etter premieren til Flags of Our Fathers (20. oktober 2006).

Handling[rediger | rediger kilde]

Flags of Our Fathers er en film som handler om slaget om den japanske vulkanøya Iwo Jima under den andre verdenskrig. De tre overlevende fra flaggreisingen, Ira Hayes, Rene Gagnon og John Bradley, blir brukt som propaganda-verktøy av de amerikanske myndighetene for å få folk til å kjøpe flere krigsaksjer. Filmen illustrerer også den psykiske effekten krigen hadde på krigsveteranene og hvordan de slet med krigsminnene for resten av livet, og hvordan de reflekterer over sine erfaringer gjennom en rekke flashback. Etter militær-trening ved Camp Tarawa på Hawaii, seiler marinesoldatene for å invadere Iwo Jima. Militæret bombarderer japanske stillinger i flere dager, før soldatene skal gå i land. Tungt artilleri og maskingevær fra japanerne åpner ild mot de fremrykkende marinesoldatene og skipene. Men stranden blir sikret av amerikanerne etter tunge tap.

Deretter skal de angripe ett fjell, hvor John Bradley redder livene til flere marinesoldater under kraftig fiendtlig ild - noe som senere gjør at han blir tildelt Navy Cross. Fjellet blir til slutt sikret. Senere hever en gruppe soldater det amerikanske flagg til jubel fra strendene og skipene. Marine-minister James Forrestal som står på stranden og er vitne til at flagget heves ber om å få flagget selv. Men oberst Chandler Johnson bestemmer at soldatene fra en bataljon fortjener flagget mer. En gruppe soldater blir sendt for å erstatte det første flagget med et annet flagg som James Forrestal skal få. Ira Hayes, Rene Gagnon og John Bradley, sammen med to andre marinesoldater, blir fotografert av Joe Rosenthal når de skal heve det andre flagget.

Flere soldater i troppen blir snart drept, og det er bare tre igjen: John Bradley, Ira Hayes og Rene Gagnon. Etter slaget får avisene tak i Rosenthals fotografi, og bildet blir snart berømt. Rene blir bedt om å nevne de seks mennene på bildet; Han identifiserer seg selv og ett par andre, men identifiserer noen feil. Rene nevner til slutt Ira Hayes som den sjette mannen, selv om Ira ikke liker det og ikke ønsker seg noe berømmelse som følge av fotografiet. Disse soldatene blir deretter sendt til Washington, D.C. og legger merke til moren til sersjant Hank Hansen på en liste over mødre til de døde flagg-reiserne. Bud Gerber fra finansdepartementet innrømmer at USA egentlig ikke har råd til krigen. Får de ikke inn mer penger, må USA forlate hele Stillehavet og soldatenes ofre vil ha vært nytteløst. Soldatene blir enige om ikke å fortelle noen at Hank Hansen ikke var med på fotografiet deres. De blir sendt rundt i landet for å samle inn penger og holde taler. Men Ira Hayes står overfor diskriminering som indianer, og får problemer med alkoholisme. Han blir sendt tilbake til sin enhet, og de to andre soldatene fortsetter uten ham.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]