American Sniper (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
American Sniper
Generell informasjon
Utgivelsesår2014
Prod.landUSA
Lengde132 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiClint Eastwood
ProdusentClint Eastwood
Robert Lorenz
Andrew Lazar
Bradley Cooper
Peter Morgan
ManusforfatterJason Hall
Basert påAmerican Sniper av Chris Kyle med Scott McEwen og Jim DeFelice
SjeffotografTom Stern
KlippJoel Cox
Gary D. Roach
Foran kamera
MedvirkendeBradley Cooper
Sienna Miller
Prod.selskapWarner Bros. Pictures
Premiere25. desember 2014 (begrenset)
16. januar 2015 (verdenspremiere)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

American Sniper er en amerikansk biografisk krigsdramafilm fra 2014 regissert av Clint Eastwood og skrevet av Jason Hall. Den er basert på boka American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U.S. Military History av Chris Kyle med Scott McEwen og Jim DeFelice. Kyle var med sine 255 drap, hvorav 160 ble bekreftet offisielt av det amerikanske forsvarsdepartementet, den dødeligste skarpskytteren i USAs militærhistorie. Filmen har Bradley Cooper i hovedrollen som Chris Kyle og Sienna Miller som hans kone Taya, med Luke Grimes, Kyle Gallner, Sam Jaeger, Jake McDorman og Cory Hardrict i biroller.

Filmens verdenspremiere var 11. november 2014 under Det amerikanske filminstituttets filmfestival, fulgt av en begrenset slipp på amerikanske kinoer 25. desember 2014, og verdensomspennende slipp 16. januar 2015.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Chris Kyle vokser opp i Texas, og faren hans lærer ham å skyte med rifle og jakte hjort. Flere år senere har Kyle funnet seg arbeid ved en ranch. En dag kommer han tidlig hjem, og oppdager kjæresten hans i seng sammen med en annen mann. Han slår opp med henne, og kort tid senere ser han på nyhetene om Terrorangrepene i Kenya og Tanzania 7. august 1998, og han bestemmer seg for å verve seg til militæret. Han kvalifiserer seg til United States Navy SEALs, og får trening som skarpskytter.

Kyle møter Taya Studebaker på en bar, og de gifter seg kort tid senere. Han blir sendt til krigen i Irak, hvor hans første drap er en kvinne og en ung gutt som forsøkte å angripe en gruppe marinesoldater. Kyle blir synlig opprørt over denne opplevelsen, men han får etterhvert kallenavnet "Legend" for hans mange drap. De får i oppdrag å jakte etter al-Qaida-leder Abu Musab al-Zarqawi. Kyle er med på å forhøre en familie, hvis far tilbyr seg å lede amerikanerne til "The Butcher" som er al-Zarqawis nestkommanderende. Men planen slår feil når "The Butcher" tar faren og sønnen hans til fange, og dreper dem samtidig som Kyle er under angrep fra en fiendtlig skarpskytter som heter Mustafa. Opprørerne sender også ut en dusør på Kyle.

Kyle vender hjem til USA, hvor hans kone føder en sønn. Han blir ofte distrahert av minner fra krigen i Irak. Taya er bekymret for ekteskapet deres, og hun ønsker at Kyle skal fokusere mer på hjemmet og familien deres. Kyle drar til Irak for andre gang. De havner i en skuddveksling med "The Butcher" og amerikanerne dreper ham. Senere kommer Kyle hjem til sin nyfødte datter, men han blir stadig mer distansert fra familien. På Kyles tredje deployment til Irak, blir Kyles kollega Ryan "Biggles" Job alvorlig skadd av Mustafa. Kort tid senere blir en annen Navy SEAL, Marc Lee, drept i en skuddveksling.

Kyle velger å gjennomføre en fjerde tur til Irak. Taya forteller ham at hun kanskje ikke kommer til å være der lenger når han endelig kommer tilbake igjen. Tilbake i Irak blir Kyle sjokkert når han oppdager at Biggles døde av skadene han fikk. Kyle og hans lag blir plassert på et tak med oversikt over fiendens territorium. Kyle oppdager Mustafa på ett annet tak, og skyter ham. Kort tid senere blir de omringet av mange væpnede opprørere. Midt i skuddvekslingen, og med lite ammunisjon igjen, ringer Kyle til Taya og forteller henne at han endelig er klar til å komme hjem. En liten sandstorm gir dekning for en kaotisk flukt for de amerikanske soldatene, hvor Kyle blir skadet og nærmest etterlatt av med-soldatene sine.

Kyle kommer endelig hjem igjen, men han klarer ikke å tilpasse seg det sivile livet. Han blir spurt av en psykiater om han blir hjemsøkt av alle tingene han gjorde som soldat. Kyle svarer at det er alle med-soldatene han ikke klarte å redde, som hjemsøker ham. Psykiateren hans spør om han ønsker å hjelpe alvorlig sårede krigsveteraner ved et sykehus. Etterhvert begynner Kyle gradvis å tilpasse seg sit sivile liv.

Ett par år senere, den 2. februar 2013, tar Kyle farvel med sin kone og barn, for å tilbringe tid sammen med en annen krigsveteran ved en skytebane. Filmen avsluttes med tekst over skjermen, hvor det står at Chris Kyle ble drept den dagen av en annen veteran som sliter med PTSD, etterfulgt av arkiv-opptak av de store folkemengdene som møtte opp til Chris Kyles begravelse.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Bradley Cooper

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]