Hopp til innhold

Mystic River

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mystic River
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2003
Prod.landUSA
Lengde137 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiClint Eastwood
ProdusentClint Eastwood
Judie Hoyt
Robert Lorenz
ManusforfatterBrian Helgeland
MusikkClint Eastwood
Sjeffotograf-
Foran kamera
MedvirkendeSean Penn
Tim Robbins
Kevin Bacon
Laurence Fishburne
Marcia Gay Harden
Laura Linney
Annen informasjon
Filmformat-
Prod.selskapWarner Bros., Village Roadshow Pictures, NPV Entertainment, Malpaso Productions
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Mystic River er en amerikansk film fra 2003 i regi av Clint Eastwood, publisert av Warner Bros. og manus ble skrevet av norsk-amerikaneren Brian Helgeland basert på en roman av Dennis Lehane.

Tre gutter, Jimmy Markum, Sean Devine, og Dave Boyle, spiller landhockey i Boston i 1975. De oppdager et område med våt betong og skriver navnene deres der når en bil parkerer ved siden av dem. To menn, en av dem later som han er politibetjent og den andre en prest, kjefter på guttene for at de ødelegger den nye betongen. De gir Dave ordre om å sette seg inn i bilen. Mennene kidnapper Dave og mishandler ham i fire dager før han kommer seg unna. 25 år senere er de tre guttene voksne. De er fremdeles bosatt i Boston, men har vokst fra hverandre. Jimmy er en tidligere kriminell, som nå eier en dagligvarebutikk i nabolaget. Sean er detektiv hos politiet i Massachusetts. Dave er en blåsnipparbeider som kontinuerlig hjemsøkes av kidnappingen og voldtekten han opplevde som barn. Jimmy og Dave er fremdeles naboer.

Jimmy sin 19 år gamle datter Katie er i hemmelighet i et forhold med Brendan Harris, en gutt som Jimmy forakter. Brendan og Katie planlegger å stikke av sammen til Las Vegas. En kveld går Katie drar ut sammen med venninnene sine, og Dave ser henne på en lokal bar. Den natten blir Katie myrdet, og Dave kommer hjem med en skadet hånd og blod på klærne, som kona Celeste hjelper ham med å vaske opp. Dave påstår at han slåss mot en tyv som forsøkte å rane ham. Detektiv Sean Devine blr satt til å etterforske drapet på Katie. Hans gravide kone, Lauren, har nylig forlatt ham.

Sean og hans partner, Whitey Powers leter etter morderen, og Jimmy gjennomfører sin egen undersøkelse ved å bruke sine forbindelser i nabolaget. Sean oppdager at pistolen som ble brukt til å drepe Katie, også ble brukt under ett ran på 1980-tallet av en fyr som heter "Just Ray" Harris, faren til Brendan Harris som har vært savnet siden 1989. Men Brendan hevder at faren hans fremdeles sender familien 500 dollar hver måned. Brendan påstår at han ikke vet noe som helst om farens gamle pistol, men Sean tror at Brendan vet mye mer enn han sier. Politiet mistenker også Dave som en mulig gjerningsmann fordi han var en av de siste menneskene som hadde sett Katie i live.

Jimmy og vennene hans er med når Dave drikker seg full på en lokal bar. Når Dave forlater baren, følger de etter ham ut. Jimmy forteller Dave at han flere år tidligere skjøt "Just Ray" Harris, fordi han gir Harris skylden for at Jimmy havnet i fengsel. Dave innrømmer til Jimmy at han drepte noen den kvelden, men det var ikke Katie. Han slo en barnemishandler i hjel etter å ha oppdaget at denne mishandleren voldtok en prostituert i en parkert bil. Jimmy tror ikke på historien til Dave, og truer ham med kniv. Når Dave kommer med en falsk tilståelse om å ha drept Katie, dreper Jimmy ham og slenger kroppen hans i en elv som går under navnet Mystic River.

Brendan Harris tror at hans yngre bror Ray Jr. og vennen John O'Shea har noe med Katies drap å gjøre. Han bruker vold mot de to guttene og truer med å drepe dem hvis de ikke innrømmer deres skyld. Når John tar pistolen og skal skyte Brendan, kommer Sean og Whitey Powers akkurat i tide til å stoppe den. Neste morgen forteller Sean til Jimmy at John O'Shea skal ha tilstått å ha drept Katie ved et uhell når en pistol gikk av ved et feil. Sean spør Jimmy om han har sett Dave, fordi politiet ønsker å avhøre ham i en annen sak - drapet på en kjent barnemishandler.

Om filmen

[rediger | rediger kilde]

Den vant to Oscar

Den ble Oscarnominert i ytterliger 4 kategorier;

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]
Skuespiller Rolle
Sean Penn Jimmy Markum
Tim Robbins Dave Boyle
Kevin Bacon Sean Devine
Laurence Fishburne Sgt. Whitey Powers
Marcia Gay Harden Celeste Boyle
Laura Linney Annabeth Markum
Kevin Chapman Val Savage
Tom Guiry Brendan Harris
Emmy Rossum Katie Markum
Spencer Treat Clark Silent Ray Harris
Andrew Mackin John O'Shea
Adam Nelson Nick Savage
Robert Wahlberg Kevin Savage
Jenny O'Hara Esther Harris

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]