Hopp til innhold

Space Cowboys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Space Cowboys
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Thriller / Eventyr
Utgivelsesår2000
Prod.landUSA
Lengde2 t. 12 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegiClint Eastwood
ProdusentClint Eastwood
Andrew Lazar
ManusforfatterKen Kaufman
Howard Klausner
MusikkClint Eastwood
Lennie Niehaus
SjeffotografJack N. Green
KlippJoel Cox
Foran kamera
Hovedrolle(r)Clint Eastwood
Tommy Lee Jones
Donald Sutherland
James Garner
Annen informasjon
BudsjettUSD 65 millioner
Prod.selskap
Premiere1. august 2000 (USA)
29. september 2000 (Norge)
Eksterne lenker

Space Cowboys er en amerikansk science fiction-thriller og eventyrfilm fra 2000 regissert av Clint Eastwood (som også har den ene av hovedrollene). Filmen handler om fire pensjonerte 'testpiloter' som sendes ut i verdensrommet for å reparere en sovjetisk kommunikasjonssatellitt som ble sendt opp under den kalde krigen. Satellitten viser seg å være noe langt mer enn en kommunikasjonssatellitt. Flere hemmeligheter avdekkes underveis. Hovedrollene spilles av Clint Eastwood, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland og James Garner.

Space Cowboys ble en moderat suksess i USA.

Plot[rediger | rediger kilde]

En utdatert russisk kommunikasjonssatellitt er i ferd med å gå utenfor sin bane i verdensrommet, og NASA påtar seg ansvaret for å ordne situasjonen. Systemet ombord på satellitten er så gammeldags at ingen hos NASA forstår dem. Derfor spør de den pensjonerte Air Force-piloten og elektroingeniøren Dr. Frank Corvin, som utviklet styringssystemet som satellitten har kopiert, om hjelp. Det blir ikke bare enkelt siden det har foregått en langvarig krangel mellom ingeniøren og prosjektleder Bob Gerson. Et tilbakeblikk viser at for 40 år siden ble Corvins planer om å bli astronaut ødelagt da NASA ble dannet, noe som førte til at Corvin og hans tremannslag ble erstattet av en sjimpanse. Corvin insisterer på at han ikke har tid til å gi opplæring i styringssystemet, så han foreslår at han selv fikser systemet, men han ønsker ikke å dra uten sitt gamle lag, team Daedalus, som bestod av bygningsingeniør Jerry O'Neill, stuntpilot William 'Hawk' Hawkins og tidligere navigatør 'Tank' Sullivan, som nå er blitt prest i en baptistkirke.

Prosjektlederen føler at han ikke har noe valg, og går derfor med på dette. Gersons intensjoner er å la Corvin bli med til de yngre astronautene er ájour med systemet. Men pressen får ganske raskt rede på situasjonen, og de fire eldre mennene blir kjendiser, og blir til og med gjester på The Tonight Show med Jay Leno. De blir så populære at USAs visepresident tvinger Gerson til å la dem dra ut i verdensrommet. Under de medisinske testene, kommer det frem at Hawk har bukspyttkjertelkreft, og får beskjed om at han kun har åtte måneder igjen å leve. Men på grunn av oppdragets viktighet, og at han ikke kommer til å bli hemmet av kreften, blir han sett på som flygedyktig og blir med på oppdraget.

Oppdraget gjennomføres med to lag, et gammelt og et nytt. Men når de nær frem til satellitten, oppdager de at det er en helt annen type. Istedenfor å være en kommunikasjonssatellitt, er det en våpensatellitt fra den kalde krigen. Laget oppdager også at styringssystemet satellitten bruker (Skylab), ble stjålet av KGB fra Gersons personlige filer. De bestemmer seg for å bruke romskipet Daedalus sine ekstra raketter til å skyte satellitten bort fra Jordens bane og ut i det ytre rom. Dette blir forsøkt forhindret av en av de yngre astronautene, som har fått en hemmelig ordre om å flytte den til en stabil bane. Dette fører til en meget farlig situasjon, men til sist klarer de å gjennomføre sitt oppdrag.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Space Cowboys ble en moderat publikumsuksess i USA, hvor den innbrakte $90 millioner. Den innbrakte ytterligere $38,4 utenfor USA, slik at den totalt endte opp på $128,9 millioner.[1] Den havnet på 33-plass over de mest innbringende filmene på verdensbasis i 2002, og på 25-plass i USA.[1]

Produksjonskostnadene var på ca. $65 millioner.[1][2]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Den ble forholdsvis godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 78 % på Rotten Tomatoes.[3] Roger Ebert gav den 3 av 4 stjerner,[4] mens Leonard Maltin gav den 2,5 av 4 stjerner.[5]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Space Cowboys (2000) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 18. august 2019. 
  2. ^ «Space Cowboys (2000) - Financial Information». The Numbers. Besøkt 18. august 2019. 
  3. ^ «Space Cowboys (2000)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 18. august 2019. 
  4. ^ Ebert, Roger. «Space Cowboys Movie Review & Film Summary (2000) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 18. august 2019. 
  5. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]