Space Cowboys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Space Cowboys
Generell informasjon
SjangerScience Fiction / Thriller / Eventyr
Prod.landUSA
Utgivelsesår2000
Lengde2 t. 12 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegissørClint Eastwood
ManusforfatterKen Kaufman
Howard Klausner
ProdusentClint Eastwood
Andrew Lazar
KomponistClint Eastwood
Lennie Niehaus
SjeffotografJack N. Green
Foran kamera
Hovedrolle(r)Clint Eastwood
Tommy Lee Jones
Donald Sutherland
James Garner
Annen informasjon
FilmselskapWarner Bros.
Premiere(r)1. august 2000 (USA)
29. september 2000 (Norge)
Budsjett$65 millioner
Eksterne lenker

Space Cowboys er en amerikansk science fiction-thriller og eventyrfilm fra 2000 regissert av Clint Eastwood (som også har den ene av hovedrollene). Filmen handler om fire pensjonerte 'testpiloter', som blir sendt ut i verdensrommet for å reparere en gammel sovjetisk satellitt. Hovedrollene spilles av Clint Eastwood, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland og James Garner.

Plot[rediger | rediger kilde]

En utdatert russisk kommunikasjonssatellitt er i ferd med å gå utenfor sin bane i verdensrommet, og NASA påtar seg ansvaret for å ordne situasjonen. Systemet ombord på satellitten er så gammeldags at ingen hos NASA forstår dem, så de spør den pensjonerte Air Force-piloten og elektroingeniøren Dr. Frank Corvin, som utviklet styringssystemet som satellitten har kopiert, om hjelp, til tross for en langvarig krangel mellom ingeniøren og prosjektleder Bob Gerson. Et tilbakeblikk viser at for 40 år siden ble Corvins planer om å bli astronaut ødelagt da NASA, et sivilt selskap, ble dannet, noe som førte til at Corvin og hans tremannslag ble erstattet av en sjimpanse.

Corvin insisterer på at han ikke har tid til å gi opplæring i styringssystemet, så han foreslår at han selv fikser systemet, men han ønsker ikke å dra uten hans gamle lag, team Daedalus med medlemmene: Bygningsingeniør Jerry O'Neill, en berg-og-dalbanedesigner som også er en skjørtejeger med et godt øye for det motsatte kjønn, til tross for tjukke briller. Stuntpilot William 'Hawk' Hawkins og tidligere navigatør 'Tank' Sullivan, som nå er prest i en baptistkirke.

Prosjektlederen føler at han ikke har noe valg, og går med på dette. Gersons intensjoner er å la Corvin bli med til de yngre astronautene er ájour med systemet. Men pressen får ganske raskt rede på situasjonen, og de fire eldre mennene blir kjendiser, og blir til og med gjester på The Tonight Show med Jay Leno. De blir så populære at Gerson blir tvunget til å la dem dra ut i verdensrommet av USAs visepresident. Iløpet av de medisinske testene, kommer det frem at Hawk har bukspyttkjertelkreft, og får beskjed om at han kun har åtte måneder igjen å leve. Men på grunn av oppdragets viktighet, og at han ikke kommer til å bli hemmet av kreften, blir han sett på som flygedyktig og blir med på oppdraget.

Oppdraget gjennomføres med to lag, et gammelt og et nytt. Da de fikk tak i satellitten, oppdager de at det er en helt annen type. Istedenfor å være en kommunikasjonssatellitt, er det en farlig relikvie fra den kalde krigen, utstyrt med atomraketter (noe russerne ikke fortalte). Laget oppdager også at styringssystemet satellitten bruker (Skylab), ble stjålet av KGB fra Gersons personlige filer. De bestemmer seg for å bruke romskipet Daedalus sine ekstra raketter til å skyte satellitten bort fra Jordens bane og ut i det ytre rom.

Men så bestemmer Ethan Glance, en av de yngre astronautene, seg for å følge Gersons hemmelige ordre, nemlig å flytte satellitten IKON til en stabil bane helt alene. Han kobler til rakettene og klarer ved et uhell å aktivere satellitten. Glance blir også skadet under forsøket. Satellitten kolliderer med Daedalus og gjør skadet på skipet, samtidig som den forbereder å skyte ut rakettene sine. Roger Hines, romskipets pilot, ble alvorlig skadet i kollisjonen, som fører til at de fire gamle astronautene må løse krisen de har havnet i på egen hånd.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]