Martin Ryle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Martin Ryle
Født 27. september 1918
Brighton, England
Død 14. oktober 1984 (66 år)
Cambridge, England
Yrke astronom, fysiker
Statsborger i Britisk
Medlem av Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina
Royal Society
Utmerkelse Nobelprisen i fysikk, Fellow of the Royal Society, Royal Medal, Q11395829
Alma mater Christ Church, Trinity College, Bradfield College
Fagfelt Astronomi
Akademisk veileder J. A. Ratcliffe
Kjent for Radioastronomi
Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysikk
1974

Martin Ryle (født 27. september 1918 i Brighton, død 20. oktober 1984 i Cambridge, Cambridgeshire) var en britisk fysiker og nobelprisvinner. Ryle og landsmannen Antony Hewish mottok Nobelprisen i fysikk i 1974 «for banebrytende arbeider innen radioastrofysikken: Ryle for sine observasjoner og oppfinnelser, særskilt apertursynteseteknikken, og Hewish for sin innsats ved oppdagelsen av pulsarene».

Etter å ha tatt en fysikkgrad ved University of Oxford i 1939 jobbet Ryle ved Telecommunications Research Establishment med design av antenner for flyvende radarutstyr under andre verdenskrig. Etter krigen ble han partner ved the Cavendish Laboratory.

Fokuset i hans tidlige arbeider ved Cambridge var på radiobølger fra solen. Ryles interesse flyttet seg imidlertid raskt til andre områder og å utforske de han tidlig bestemte at Cambridge-gruppen skulle utvikle nye observasjonsteknikker for. Som et resultat ble Ryle drivkraften i etableringen og forbedringen av astronomisk interferometri og apertursyntese som har bidratt til å oppgradere kvaliteten på radioastronomiske data.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]