Pavel Tsjerenkov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Pavel Tsjerenkov
Cerenkov.jpg
Født 28. juli 1904
Voronezj oblast, Det russiske keiserdømmet
Død 6. januar 1990 (85 år)
Moskva, Russland
Yrke fysiker, oppfinner
Nasjonalitet Russisk
Institusjoner Lebedew-Instituttet
Alma mater Voronezh Statlige Universitet
Fagfelt Kjernefysikk
Akademisk veileder Sergey Vavilov
Kjent for Tsjerenkovstråling
Medlem av Det russiske vitenskapsakademi
Priser og utmerkelser Nobelprisen i fysikk (1958)

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysikk
1958

Pavel Aleksejevitsj Tsjerenkov (russisk: Павел Алексеевич Черенков; født 15. julijul./ 28. juli 1904greg., død 6. januar 1990) var en sovjetisk fysiker som vant Nobelprisen i fysikk i 1958 «for oppdagelsen og tolkningen av tsjerenkoveffekten».[1]

I 1934 observert Tsjerenkov et utslipp av blått lys fra en flaske med vann som var blitt utsatt for radioaktiv stråling. Dette fenomenet som var knyttet til atomære partikler som bevegde seg med hastigheter større enn lysets hastighet i det lokale medium, viste seg å være av stor betydning i senere eksperimentelt arbeid innen atomfysikk, og for studier av kosmisk stråling. Dette ble senere kalt Tsjerenkov-effekten og er blitt en del av standardutstyret i atom-forskningen for å observere eksistensen og hastigheten av høyhastighets partikler.

Pavel A. Tsjerenkov har også deltatt i utviklingen og byggingen av elektron-akseleratorer, og i undersøkelser av foto-kjernefysisk og foto-meson-reaksjoner.

Han ble tildelt en rekke priser i Sovjetunionen. Den første prisen fikk han i 1946, og han fikk ytterligere to priser i 1952 og 1977. I 1958 ble han tildelt Nobelprisen i fysikk for oppdagelsen av Tsjerenkov-effekten. Han ble også tildelt medalje og ble utnevnt som Helt av Sovjetunionen for sitt sosialistiske arbeid i 1984.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nobelprisen i fysikk 1958» (engelsk). Nobelprize.org. Besøkt 9. februar 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]