Astronom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En astronom er en person som arbeider med astronomi.

En astronom undersøker stjerner, planeter og annet som finnes i verdensrommet. Målet kan være å oppdage nye himmellegemer. Mange amatører tar fram teleskopet om natten for å følge med på hva som skjer, og for kanskje å oppdage noe nytt der oppe som ingen har sett før. Andre undersøker bilder som er tatt med de større teleskopene og kan oppdage det samme. Et annet mål er å finne ut hvordan universet virker. En kan for eksempel undersøke sola for å finne ut hvordan stjerner fungerer eller regne på hvordan ting var da universet ble skapt.

Solsystemet
Solsystemet

Som astronom er du ofte engasjert innenfor forskning. Astronomer bruker mindre tid enn man skulle tro på å stirre på stjerner, da majoriteten av arbeidstimer går til analyse av data og observasjonsmateriale.

For å bli astronom kan man gå et studiespesialiserende utdanningsprogram for å få studiekompetanse (dette tar normalt tre år) slik at du kommer inn på høyere utdanninger. Du kan også gå medier og kommunikasjon og naturbruk for å oppnå generell studiekompetanse. En annen mulighet er å gå et yrkesfaglig utdanningsprogram og ta et ekstra år med påbygg. Fag som er viktige for en astronom er matematikk, fysikk og kjemi.

For å få jobb må man normalt ha fullført bachelor- og masterutdanning. For å drive med forskning må du i tillegg ta doktorgrad, som du kan oppnå ved å få en stipendiatstilling ved en høyere læringsinstitusjon.

Arbeidsoppgaver[rediger | rediger kilde]

  • lete opp prosjekter, og søke om midler til å gjennomføre dem
  • forske individuelt, eller med kolleger
  • studere og lese seg opp på ulike emner innenfor faget
  • reise på astronomikonferanser
  • undervise studenter.

Astronomer bruker sofistikert og høyteknologisk verktøy i arbeidet med å samle informasjon, og analyserer informasjonen ved hjelp av avanserte dataprogram. Alle aspekter ved moderne astronomi ligger på et høyt teknisk nivå som astronomen må beherske. Astronomer som er tilknyttet en høyere læringsinstitusjon, må belage seg på å undervise studenter ved siden av arbeidet og publiseringen av ny forskning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]