Trinity College (Cambridge)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trinity College
Grunnlagt1546
DirektørGregory Winter
BeliggenhetCambridge
Studenter656
Ansatte519 (2016)
MedlemskapBritish and Irish Committee on Map Information and Cataloguing Systems[1]
Nettstedhttps://www.trin.cam.ac.uk
Kart
6 nummererte markører
1 = Trinity College, the Buildings Surrounding Great Court, Nevile's Court and New Court, and Including King's Hostel
2 = Trinity Great Court
3 = Nevile's Court, Trinity College, Cambridge
4 = Burrell's Field
5 = Trinity College Chapel
6 = Whewell's Court
Trinity College
52°12′25″N 0°07′01″Ø

Trinity gårdsplass med fontene

Trinity College er et av de mange kollegiene under University of Cambridge i England. Trinity ble grunnlagt i 1546 og er den største av alle skolene i Cambridge og Oxford, med omtrent 660 bachelorstudenter, 430 masterstudenter, og over 160 «fellowstudenter».[2]

Et rikt lærested[rediger | rediger kilde]

Det er også den desidert rikeste Oxbridge-skolen[3] med en anslått finansiell styrke på ca. 700 millioner pund.[4] I tillegg er Trinitys landområder forsikret for omtrent 266,5 millioner pund (dette inkluderer ikke alle anleggsmidlene).[5] Trinity anser seg selv som «en verdensledende, akademisk institusjon med et enestående rulleblad på utdanning, læring og forskning».[6] På studentbasis anser de seg som en av de best utrustede utdanningsinstitusjonene i verden. I likhet med sin søsterskole, Christ Church College i Oxford, har den tradisjonelt blitt ansett som den mest aristokratiske av alle Cambridge-skolene. Kong Edvard VII, Kong Georg VI og prins Charles gikk på Trinity College.

Historie[rediger | rediger kilde]

Statue av Henrik VIII av England, lærestedets grunnlegger med oversikt over Great Gate

Lærestedet ble grunnlagt av kong Henrik VIII av England i 1546 ved å slå sammen to eksisterende collager: Michaelhouse (grunnlagt av Hervey de Stanton i 1324), og King’s Hall (etablert av kong Edvard II i 1317 og grunnlagt på nytt av kong Edvard III i 1337).

På denne tiden hadde kong Henrik utslettet og ekspropriert kirkeeiendommer fra abbedier og klostre. Kongen fikk gjennomført loven i parlamentet som tillot ham å undertrykke og konfiskere eiendommene til hvilket college han måtte ønske. Universitetene i Oxford og Cambridge, som begge var religiøse institusjoner og ganske rike, hadde grunn til å frykte at de sto nest i rekken.

Universitetene benyttet sine politiske kontakter til å bønnfalle kongens sjette hustru, Katarina Parr. Dronningen overtalte kongen til ikke å stenge universitetene, men isteden opprette et nytt college. Kongen ønsket derimot ikke å bruke egne midler og løste oppgaven ved å slå sammen to eksisterende colleger (King’s Hall og Michaelhouse) og syv studenthjem (Physwick (tidligere del av Gonville and Caius College, Cambridge), Gregory’s, Ovyng’s, Catherine’s, Garratt, Margaret’s, og Tyler’s) for å opprette Trinity. Dette, kombinert med landområder konfiskert fra kirken gjorde at Trinity ble det største og rikeste college i England.

De fleste av collegets viktigste bygninger ble oppført på 1500- og 1600-tallet. Thomas Nevile, som ble master (rektor) i 1593, ombygde og omformet mye av lærestedet. Dette arbeidet omfattet en utvidelse og fullførelse av Great Court, og konstruksjonen av Nevile’s Court og elven Cam. Nevile’s Court ble fullført på slutten av 1600-tallet da biblioteket Wren Library, formgitt av den store arkitekten Christopher Wren, ble bygget.

1900-tallet var Trinity College og King’s College i flere tiår steder hvor en elitistisk og hemmelig forening kalt Cambridge Apostles (Cambridge-apostlene) ble rekruttert.

Det fulle og offisielle navnet for lærestedet er «The Master, Fellows and Scholars of the College of the Holy and Undivided Trinity in the Town and University of Cambridge».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.cartography.org.uk[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Studentantallet fra 2006 er framlagt i Trinity College Annual Record, vinteren 2005. Det største kravet fra college omfatter fellow såvel som andre ansatte. Med unntak av fellows vil Trinity være det nest største av Cambridges colleger.
  3. ^ Bloomberg.com (1.desember 2005): Cambridge & Oxford Adopt U.S. Methods to Win Alumni Donations Arkivert 1. januar 2006 hos Wayback Machine.. Besøkt 19. juni 2006. Ved sammenligning har den nest rikeste college i Cambridge, St John's College, en beregnet stiftelse av legat på rundt £250 millioner, og det rikeste college ved Oxford, St John's College, har rundt £200 millioner
  4. ^ Odgers Ray & Berndtson (2005): Job advertisement for new Trinity College Senior Bursar Arkivert 14. mars 2006 hos Wayback Machine. (PDF) 4. Besøkt 19. juni 2006. Av dette beløpet på rundt beregnet £75 millioner er deler av colleger sammenslåtte legatmidler som er dedikert til bestemte oppgaver.
  5. ^ Varsitys rapport (PDF) (2006). Besøkt 2. januar 2009.
  6. ^ Universitetet i Cambridge (10. mai 2006): Job advertisement for new Trinity College Junior Bursar, Cambridge University Reporter. Besøkt 2. januar 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]