James Rainwater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Leo James Rainwater
Født 9. desember 1917
Council, Idaho
Død 31. mai 1986 (68 år)
New York
Yrke fysiker, universitetsprofessor
Nasjonalitet USA
Medlem av American Physical Society
Utmerkelser Nobelprisen i fysikk
Alma mater Columbia University
California Institute of Technology
Institusjoner Columbia University
Manhattanprosjektet
Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysikk
1975

Leo James Rainwater (født 9. desember 1917 i Council, Idaho, død 31. mai 1986) var en amerikansk fysiker og nobelprisvinner.

Sammen med Aage Niels Bohr og Ben Mottelson ble han tildelt Nobelprisen i fysikk i 1975 for oppdagelsen av forbindelsen mellom kollektive bevegelser og partikkelbevegelser i atomkjerner, samt den derpå baserte utviklingen av teorien for atomkjernens struktur.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Rainwater ble født i Council i Idaho, men flyttet etter farens død i 1918 til Hanford i California. Han tok kandidateksamen i fysikk ved California Institute of Technology i 1939 og fortsatte studiene ved Columbia University, der han doktorerte i 1946. Under andre verdenskrig arbeidet han på atombombeprosjektet. I 1949 begynte han å utarbeide teorien om at ikke alle atomkjerner, i motsetning til den allmenne oppfatningen, var sfæriske. Ideene hans ble senere tstet og bekreftet av Bohrs og Mottelsons eksperimenter.

Rainwater bidro også til den vitenskapelige forståelsen av røntgenstråling og deltok i prosjekter fra United States Atomic Energy Commission m.m. Han sluttet seg til fysikkfakultetet ved Columbia i 1946 og ble professor samme sted i 1952. I 1963 ble Rainwater tildelt Ernest Orlando Lawrence Award. Han ble utnevnt til Pupin Professor of Physics i 1982.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]