James Rainwater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leo James Rainwater
James Rainwater 2.jpg
Født9. desember 1917
Council, Idaho
Død31. mai 1986 (68 år)
New YorkRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fysiker, kjernefysiker, universitetslærer, forskerRediger på Wikidata
Utdannet ved California Institute of Technology, Columbia UniversityRediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
John R. DunningRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av American Physical Society, National Academy of Sciences, American Association for the Advancement of ScienceRediger på Wikidata
Utmerkelser Nobelprisen i fysikk (1975)
ArbeidsstedColumbia University
Manhattanprosjektet
Doktorgrads-
studenter
Val Logsdon FitchRediger på Wikidata

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysikk
1975

Leo James Rainwater (født 9. desember 1917 i Council, Idaho, død 31. mai 1986) var en amerikansk fysiker og nobelprisvinner.

Sammen med Aage Niels Bohr og Ben Mottelson ble han tildelt Nobelprisen i fysikk i 1975 for oppdagelsen av forbindelsen mellom kollektive bevegelser og partikkelbevegelser i atomkjerner, samt den derpå baserte utviklingen av teorien for atomkjernens struktur.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Rainwater ble født i Council i Idaho, men flyttet etter farens død i 1918 til Hanford i California. Han tok kandidateksamen i fysikk ved California Institute of Technology i 1939 og fortsatte studiene ved Columbia University, der han doktorerte i 1946. Under andre verdenskrig arbeidet han på atombombeprosjektet. I 1949 begynte han å utarbeide teorien om at ikke alle atomkjerner, i motsetning til den allmenne oppfatningen, var sfæriske. Ideene hans ble senere tstet og bekreftet av Bohrs og Mottelsons eksperimenter.

Rainwater bidro også til den vitenskapelige forståelsen av røntgenstråling og deltok i prosjekter fra United States Atomic Energy Commission m.m. Han sluttet seg til fysikkfakultetet ved Columbia i 1946 og ble professor samme sted i 1952. I 1963 ble Rainwater tildelt Ernest Orlando Lawrence Award. Han ble utnevnt til Pupin Professor of Physics i 1982.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]