Ilja Frank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ilja Mikhajlovitsj Frank
Ilya Frank.jpg
Født 23. oktober 1908
St. Petersburg
Død 22. juni 1990 (81 år)
Moskva
Begravet Q1517387
Yrke fysiker
Statsborger i Sovjetunionen
Medlem av Akademie der Wissenschaften der DDR
Det russiske vitenskapsakademi
Sovjetunionens Vitenskapsakademi
Utmerkelse Leninprisen, Sovjetunionens statspris, Leninordenen, Oktoberrevolusjonsordenen, Nobelprisen i fysikk
Alma mater Statsuniversitetet i Moskva
Institusjoner Statsuniversitetet i Moskva
Kjent for Tsjerenkovstråling

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysikk
1958

Ilja Mikhajlovitsj Frank (født den 10. oktoberjul./ 23. oktober 1908greg. - død 22. juni 1990) var en sovjetisk vinner av Nobelprisen i fysikk i 1958 sammen med sine medforskere Pavel Tsjerenkov og Igor Tamm, som også var fra Sovjetunionen. Han mottok Nobelprisen for sitt inngående arbeid med å forklare fenomenet tsjerenkovstråling.

Frank ble ferdig uteksaminert fra Statsuniversitetet i Moskva i 1930. Forskeren Pavel Tsjerenkov oppdaget i 1934 at lyset slippes ut av ladede partikler som reiser i svært høye hastigheter gjennom vann. Frank og Tamm ga ut den teoretiske forklaringen på denne effekten, som oppstår når partikler reiser gjennom en optisk transparent medium med hastigheter som er større enn lysets hastighet i dette mediet. Denne oppdagelsen resulterte i en utvikling av stadig nye metoder for å oppdage og måle farten til høyhastighets kjernefysiske partikler og den ble av stor betydning innen forskning på kjernefysikk. Tsjerenkovstråling er et begrep som fremdeles blir mye brukt innen biomedisinsk forskning for deteksjon av radioaktive isotoper.

Franks arbeid omfattet også samarbeid med Tsjerenkov og Tamm når det gjaldt forskning på elektronisk stråling. Frank hadde også spesialisert seg på studiet av gammastråling og nøytronstråler. Han ble senere leder for avdelingen for fysikk ved Moscow State University i 1944 og han ble utnevnt til medlem av Academy of Sciences for Sovjetunionen i 1946. Frank var den ene sønnen til den berømte russiske matematikeren Mikhail Frank og han var en nevø av den kjente kristne filosofen Semen Frank.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]