Julian Seymour Schwinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Julian Schwinger
Født12. februar 1918
New York, New York, USA
Død16. juli 1994 (76 år)
Los Angeles, California, USA
BeskjeftigelseUniversitetslærer, sakprosaforfatter, matematiker, teoretisk fysiker, kjernefysiker, fysiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedColumbia University (–1939) (akademisk grad: ph.d.)[1]
City College of New York
Townsend Harris High School
Doktorgrads-
veileder
Isidor Isaac Rabi[2]
NasjonalitetAmerikansk
GravlagtMount Auburn Cemetery[3][4]
Medlem avAmerican Academy of Arts and Sciences
American Association for the Advancement of Science[5]
American Physical Society[5]
National Academy of Sciences
UtmerkelserNobelprisen i fysikk (1965)
ArbeidsstedUniversity of California, Berkeley
Purdue University
Massachusetts Institute of Technology
Harvard University
University of California, Los Angeles
FagfeltFysikk
Doktorgrads-
veileder
Isidor Isaac Rabi
Doktorgrads-
studenter
Roy Glauber
Ben Roy Mottelson
Sheldon Lee Glashow
Walter Kohn
Kjent forKvanteelektrodynamikk

Nobelprisen i fysikk
1965

Julian Seymour Schwinger (født 12. februar 1918 i New York City, USA, død 16. juli 1994 i Los Angeles, California) var en amerikansk teoretisk fysiker. Han er mest kjent for sitt arbeid angående teorien om kvantisering, og særlig for å ha utviklet en invariant perturbasjonsteori.

Schwinger blir anerkjent som en av de aller største fysikere av det tjuende århundre fordi han var ansvarlig for mye av forskningen rundt den moderne kvantefeltteorien, inkludert en differensiell form av fysisk integrering, og bevegelseslikningene for kvantefelt. Han utviklet den første elektrosvake modellen, og det første eksempelet på nedkomst i 1 +1 dimensjoner. Han er ansvarlig for teorien om flere nøytrinoer og teorien om den spinn 3 / 2 feltet.

Schwinger var den fysikeren som oppdaget at nøytrinoer kommer i flere forskjellige varianter, en variant for elektron og ett for myon. I dag er det kjent for å være nøyaktig tre nøytrinoer, den tredje er en partner i tau lepton.

1960-tallet, hadde Schwinger formulert og analysert det som i dag er kjent under navnet Schwinger-modellen, som forklarer kvantisering i ett rom og en tidsdimensjon. Han forsøkte også å formulere en teori angående kvantisering med punkter av magnetiske monopoler. Dette var et program som ble møtt med noe begrenset suksess i hans samtid fordi slike monopoler som Schwinger brukte hadde et sterkt samspill når Quantum-kostnadene var så små som det han brukte den gangen.

Etter å ha overvåket mer enn sytti forskjellige doktoravhandlinger som professor, ble Schwinger kjent som en av de mest profilerte utdannede rådgiverne i fysikk. Fire av hans elever vant senere Nobel-prisene innen fysikk eller kjemi. Dette var Roy Glauber, Benjamin Roy Mottelson, Sheldon Glashow og Walter Kohn.

Schwinger hadde et meget blandet forhold til sine kolleger, hovedsakelig på grunn av hans kilde teori. Schwinger anså kilde teori som en fullgod erstatning for felt teori, selv om det egentlig bare er en annen synsvinkel, en versjon av effektiv feltteori. Kilde teori behandler kvante felt som langdistanse fenomener, og krever ikke en veldefinert kontinuum grense. Kilde teorien ble ansett som altfor formell og mangler skilnadane fra kvantefeltteori, og kritikken av hans fysikk-kolleger ved Harvard University gjorde at Schwinger valgte å forlate dette fakultetet i 1972 til fordel for Universitetet i Los Angeles, California (UCLA), hvor han fortsatte å finne kilden til teori reformulationer til kvantefeltteori teoretiske resultater. Noe som han brukte resten av karrieren sin på.

Schwinger ble i fellesskap tildelt Nobelprisen i fysikk for 1965 på grunn av sitt arbeid angående kvante-elektrodynamikk (QED), sammen med forskerne Richard Feynman og Shinichiro Tomonaga. Schwinger's priser og utmerkelser innen fysikk og kjemi var ganske mange allerede før han ble tildelt Nobels fredspris i 1965. Disse prisene inkludere den første Albert Einstein Award (1951), det amerikanske National Medal of Science (1964), forskjellige æres D.Sc. grader fra Purdue University (1961) og fra Harvard University (1962), og han ble tildelt en Nature of Light Award av det amerikanske National Academy of Sciences (1949).

Han døde i en alder av 74 år i 1994 i Los Angeles, California.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ INSPIRE-HEP[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Mathematics Genealogy Project, verkets språk engelsk, www.genealogy.math.ndsu.nodak.edu, besøkt 8. august 2016[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.remembermyjourney.com[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Find a Grave[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Notable Names Database[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]