Markus kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Markus kirke
OmrådeOslo kommune
BispedømmeOslo bispedømme
Byggeår1927
KirkegårdDet er ikke kirkegård ved kirken
Arkitektur
ArkitektSverre Knudsen
TeknikkMur
Beliggenhet
Kart
Markus kirke
59°55′26″N 10°44′21″Ø

Markus kirke er en kirke på St. Hanshaugen i Oslo, innviet i 1927. Kirken har inngang både fra Schwensens gate (ved nr. 15) og fra Ullevålsveien (nr. 41).

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Markus kirke er en treskipet langkirke i to etasjer, med fasader i slemmet tegl. Kirken er en av de få kirker i Oslo som ligger bygget inn i tett kvartal med bygårder på begge sider. Tomten var en fjellknaus da kirken ble bygget, og derfor er det en trapp opp fra gateplan i Ullevålsveien. Hovedinngangen er fra Schwensens gate.

Arkitekt var Sverre Knudsen, som hadde lengre opphold i Sverige og var opptatt av svensk arkitektur. Kirken gir assosiasjoner til Sverige. Stilen er en blanding av nordisk nybarokk (fasade mot Ullevålsveien) og nyklassisisme. Klokketårnet mot Ullevålsveien er sidestilt og har tårnhjelm med tekket med kobberplater. Mot Schwensens gate har bygningen lavt åttekantet tårn i to etasjer med tårnhjelm og granittomrammet inngangsparti i tårnet.

Dekorasjoner i koret og altertavle er utført av Enevold Thømt. Orgelet fra 1926 med 34 stemmer ble restaurert i 1991, og er ett av få gjenværende helromantiske orgler i Norge i denne størrelsesorden. Kirken har 520 sitteplasser. I tilknytning til kirken er bygget et stort menighetssenter med forsamlingssaler, kontorer og leiligheter for prester.

Menigheten[rediger | rediger kilde]

Markus menighet ble utskilt fra Gamle Aker som egen menighet i 1917. Menigheten omfatter strøkene Bislett og deler av St. Hanshaugen, og menighetsgrensen går i Pilestredet, Dalsbergstien, Frydenlunds gate, Ullevålsveien og Nordahl Bruns gate. I menigheten bodde 7 048 mennesker 1. januar 2005, hvorav cirka 5 100 er medlemmer i Den norske kirke.

Markus menighet er av Oslo Bispedømmeråd i mars 2012 foreslått nedlagt og slått sammen med Gamle Aker og Lovisenberg menigheter, som til sammen skal danne et nytt St. Hanshaugen sogn med Gamle Aker kirke som sognekirke. Markus kirke vil i så fall gå ut av bruk som regulær sognekirke.

25. februar 2013 ble det bestemt i Oslo Bispedømmeråd at Markus kirke skal fristilles til annet bruk. Soknene Domkirken, Trefoldighet, Markus, Gamle Aker og Lovisenberg blir slått sammen til ett sokn som får navnet Sentrum og St. Hanshaugen sokn. Det nye soknet får til sammen ca 16 000 medlemmer. Domkirken, Trefoldighet, Gamle Aker og Lovisenberg blir kirker i det nye soknet.

Markus kirke ble lagt ut for utleie i 2013. Både organisasjoner og menigheter meldte sin interesse. Kirkevergen i Oslo fikk fullmakt fra kirkelig fellesråd til å velge leietaker. I november 2013 ble det klart at pinsemenigheten Jesus Church fikk tilslaget. Leieavtalen gjelder for 5 år om gangen med 700 000 kroner per år. Den 4. mars 2014 feiret Jesus Church åpningsgudstjeneste i kirken.[1]

Kulturminne[rediger | rediger kilde]

Markus kirke er et kulturminne og har nummer 84399 i Riksantikvarens kulturminnebase.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Oslo byleksikon
  • Bjørn Brøymer: Sverige i Ullevålsveien. Aftenposten (a) 26. april 2007 side 35
  • Jens Christian Eldal og Jiri Havran (2002). Kirker i Norge. Bind 3: Med historiske forbilder. 1800-tallet. Oslo: ARFO. s. 232-235. ISBN 82-91399-11-5. 
  • Joar Nyquist og P.D. Hofflund, red. (1955). Oslo gårdkalender: Nybygg 1925–1955. Oslo: Fredhøi. s. 332. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]