Bislett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bislett sett fra St. Hanshaugen i 1890. I forgrunnen sees Louises gate 28, 30 og 34
(1940–1945)
Kart over Bislett, ca. 1900

Bislett (eldre skriftform Bislet, lokal uttale med «sj» og dobbelt «t») er et strøk i Oslo, i indre by mellom Homansbyen, Fagerborg, Bolteløkka, St. Hanshaugen og Pilestredet park (det tidligere Rikshospitalet).

Det velkjente idrettssanlegget Bislett stadion ligger her.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet skriver seg fra en løkkeeiendom Bislet, på 1600-tallet «Bisaalit». Navn av denne typen går som regel tilbake på gamle bevertningssteder; dette passer godt med at «Bisaalit» lå ved den gamle landeveien mellom Gamle Aker kirke og Frogner.[1]

I annen halvdel av 1800-tallet ble løkken utparsellert. Blant annet ble det anlagt et teglverk. Teglverkstomten ble i 1898 kjøpt av kommunen og utlagt til idrettsplass (se Bislett stadion). Løkkebygningen ble revet ved byggingen av Bislet bad i 1920.

Bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Bislett er et boligstrøk med bebyggelse fra slutten av 1800-tallet til midten av 1900-tallet. Rundt Bislett stadion dominerer funkis og nyklassisme. Men Bislett er også et industristrøk. Sør for stadion ligger det tidligere Frydenlunds Bryggeri (nå Høgskolen i Oslo) og Langaards tobakksfabrikk.

«Bislett-Marsjen»[rediger | rediger kilde]

«Bislett-Marsjen» ble skrevet av Sverre Frøland. Den ble spilt inn av Bjølsen Ungdomskorps Dir.: Musikkløytnant Lorang Andresen i Oslo i april 1950. Marsjen ble utgitt på 78-platen HMV A.l. 2990.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Historier.no: Sivert og knivstikkerbanden». Arkivert fra originalen 7. oktober 2014. Besøkt 5. februar 2009. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]