Hopp til innhold

Louisiana kunstmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Louisiana
Louisiana
StedHumlebæk, Danmark
TypeGalleri
ArkitektVilhelm Wohlert, Jørgen Bo
MuseumsdirektørPoul Erik Tøjner
LederPoul Erik Tøjner (2000–)[1]
Etablert1958
Årlig besøkstall657 293
Kart
Louisiana kunstmuseum
55°58′10″N 12°32′35″Ø
AdresseGl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk
Nettstedhttps://louisiana.dk/, https://louisiana.dk/en/

Louisiana Museum of Modern Art er et dansk museum for moderne kunst og ble innviet i Humlebæk 14. august 1958. Louisiana er ikke bare en samling av samtidskunst, men også et samspill mellom kunst, arkitektur og landskap. Med sine 592 000 årlige besøkende i henhold til tall fra 2012,[2] er det et av Danmarks mest besøkte museer og blant de ti mest besøkte turistattraksjoner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Museet ble grunnlagt i 1958 av Knud W. Jensen, som ervervet villaen med det formål å etablere et museum for moderne kunst. Jensen var også museets direktør fram til sin død i 2000. Helt fra begynnelsen var det Jensens visjon å skape et museum med sjel og hvor kunsten skulle komme publikum i møte, ikke høystemt, men som noe som kommuniserte direkte med beskueren. Han understreket det betydningsfulle i behovet med «supplerende innhold» som kunne medvirke til å levendegjøre og berike miljøet.[3]

Louisiana fikk sitt navn av hoffjegermester Alexander Brun. Han oppførte villaen i 1855. Den utgjør fremdeles hovedinngangen på museet, som har blitt utvidet flere ganger. Villaens navn er sannsynligvis inspirert av de i alt tre kvinner han rakk å gifte seg med – de het alle Louise![3] Knud W. Jensen valgte å beholde navnet fra dets landsted.

Samlingen[rediger | rediger kilde]

Bjarke Ingels gruppes prosjekt «Vest 57».
Konserthallen, tilbygg i 1976.

Museets samling var opprinnelig overveiende dansk modernisme, men har siden blitt utvidet til moderne internasjonal kunst med kunstnere som Jean Arp, Max Ernst, Pablo Picasso og Andy Warhol. Samlingen teller over 3 500 verker. De omhandler tiden fra 1945 og fram til i dag. Samlingen inneholder stort sett alle sjangre, men hovedvekten er på maleri og skulptur. Foruten de nevnte finnes også Alberto Giacometti, Jean Dubuffet, Yves Klein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Henry Moore, Asger Jorn, George Baselitz, Sigmar Polke, Anselm Kiefer og Per Kirkeby.

Det er årlig mellom fire og seks større utstillinger av moderne og samtidig kunst. Av andre aktiviteter kan nevnes film, konserter, barnehus, kafé og museumsbutikk med kunstbøker, grafikk, plakater og design.

Drift[rediger | rediger kilde]

Som privat statsanerkjent museum er Louisiana underlagt museumsloven. Museet mottar ca. 1/3 driftsstøtte fra Kulturministeriet og Kulturstyrelsen. Resten av inntektene kommer fra billettsalg og sponsorer. Som privat museum mottager Louisiana ingen offentlig støtte til å anskaffe seg kunstverker til samlingen.

Museets ledelse er som følgende:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]