Yves Klein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Yves Klein (født 28. april 1928 i Nice, Frankrike, død 6. juni 1962 i Paris) var en fransk kunstner. Han blir sett på som en viktig skikkelse[hvem?] i ny-dadaismen i etterkrigstidens Europa.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Klein ble født i Nice, og begge foreldrene var malere. Klein selv begynte å male mens han studerte. Han reiste mye, men i 1955 bosatte han seg i Paris. Her holdt han også sin første utstilling i Club des Solitaires. I 1956 ble hans monokrome malerier vist på utstillinger på gallerier i Paris. Klein døde av et hjerteinfarkt i Paris i 1962.

Kunst[rediger | rediger kilde]

Mange av hans tidlige malerier var monokrome, og i et utvalg av farger. Mot slutten av 50-årene var hans monokrome verk nesten utelukkende i en dyp blå farge, som han etterhvert tok ut patent på som International Klein Blue (IKB, =PB29, =CI 77007),[trenger referanse] selv om fargen aldri ble produsert for et kommersielt marked.

I tillegg til tradisjonelle malerier, lagde også Klein flere verk hvor kvinnelige modeller dekket i blå maling ble dratt over eller lå på lerreter for å lage bildet. Han kalte disse verkene for Anthropometry.

I et annet prosjekt solgte han tomt rom i byen, mot en betaling i gull. Han ønsket at kjøperne skulle oppleve tomrommet ved at han solgte det til dem. Han mente at denne opplevelsen bare kunne bli betalt for med det reneste materialet; gull. For å gjenopprette den naturlige balansen som han hadde forstyrret ved å selge det tomme rommet (det var ikke lengre tomt), kastet Klein gullet i elven Seinen.