DieselHouse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
DieselHouse
Københavns kommune
DH engine top.jpg
Etablert2006

DieselHouse
55°39′23″N 12°33′19″E

DieselHouse er et oplevelses- og kunnskapssenter beliggende på H.C. Ørstedsværket i Sydhavnen i København med innkjørsel fra Vasbygade. Det etableret som et samarbeide mellom Københavns Museum og MAN B&W Diesel A/S. Det ble åpnet i 2006.

Senteret er oppbygget omkring en kjempestor B&W dieselmotor fra 1932, som gjennom 30 år var verdens største dieselmotor med 22 500 hk. Dens formål var to ganger daglig å levere elektrisitet til København under toppbelastninger av el-nettet.

Motoren er bygget som en dobbeltvirkende 8 sylindret totaktsmotor med en boring på 840 mm og en slaglengde på 1 500 mm. Generatoren ble bygget av svenske ASEA (i dag ABB).

Under andre verdenskrig spilte motoren en viktig rolle i frihetskampen, da verkets egen motstandsgruppe brukte den som gjemmested for våpen.

Dieselmotoren er stadig funksjonsdyktig, men er ikke lengere tilsluttet el-nettet. Som demonstrasjon for publikum aktiveres den fast to ganger om måneden, samt ved spesielle anledninger (f.eks. Kulturnatt).

Museet rummer også den første dieselmotor fra B&W i 1904 (B&W nr. 1) som er utstyrt med en sylinder, et svinghjul på 8 tonn og yter 40 hk. Den fungerer stadigvekk og startes en gang ukentlig for publikum.

En meget utbredt myte er at under strømavbrytelsen den 23. september 2003, spilte den store B&W dieselmotor en nøkkelrolle i gjenopprettelsen av elforsyningen, da motoren kunne starte ved egen kraft, og ikke hadde bruk for tilført elektrisitet til elektromagnetene. Dette er dog ikke korrekt, da generatoren aldri blev tilkoblet nettet.

Ovennevnte myte er ikke korrekt ifølge DieselHouse. Generatoren på DM884-WS-150 ble først frakoblet nettet i september 2005, i forbindelse med endring av bygningen til DieselHouse. Motoren blev startet kl. 12:30 da strømutbruddet skjedde og kjørte til kl. ca. 19:30. Vi har haft folk her i DieselHouse som var med den 23. september 2003. Hvis man er så heldig å overvære en start av den store dieselmotor, anbefales hørselsvern da larmen er enorm.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]