DieselHouse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
DieselHouse
H.C. Ørsted engine.JPG
Plassering H. C. ØrstedsverketRediger på Wikidata
Etablert2006

DieselHouse
55°39′23″N 12°33′19″Ø
Nettstedhttp://www.dieselhouse.dk/en

DieselHouse er et opplevelses- og kunnskapssenter som ligger på H.C. Ørstedsværket i Sydhavnen i København med innkjørsel fra Vasbygade. Det ble etablert som et samarbeide mellom Københavns Museum og MAN B&W Diesel A/S og åpnet i 2006.

Senteret er bygget rundt en kjempestor B&W dieselmotor fra 1932, som gjennom 30 år var verdens største dieselmotor med 22 500 hk. Dieselmotorens opprinnelige formål var å levere elektrisitet til Københavns elnett to ganger daglig ved toppbelastninger.

Motoren er bygget som en dobbeltvirkende åtte-sylindret totaktsmotor med en boring på 840 mm og en slaglengde på 1 500 mm som utgjør et samlet slagvolum på hele 6650 liter. Generatoren ble bygget av svenske ASEA (i dag ABB).

Under andre verdenskrig spilte motoren en viktig rolle i frihetskampen, da verkets egen motstandsgruppe brukte den som gjemmested for våpen.

Dieselmotoren er fortsatt funksjonsdyktig, men er ikke lenger tilsluttet elnettet. Som demonstrasjon for publikum aktiveres den fast to ganger i måneden, samt ved spesielle anledninger (f.eks. Kulturnatt).

Museet rommer også den første dieselmotor fra B&W i 1904 (B&W nr. 1) som er utstyrt med en sylinder, et svinghjul på 8 tonn og yter 40 hk. Den fungerer fortsatt og startes en gang i uken for publikum.

En meget utbredt myte er at under strømavbrytelsen den 23. september 2003, spilte den store B&W dieselmotor en nøkkelrolle i gjenopprettelsen av elforsyningen, da motoren kunne starte ved egen kraft, og ikke hadde bruk for tilført elektrisitet til elektromagnetene. Dette er dog ikke korrekt, da generatoren aldri ble tilkoblet nettet.

Ovennevnte myte er ikke korrekt ifølge DieselHouse. Generatoren på DM884-WS-150 ble først frakoblet nettet i september 2005, i forbindelse med endring av bygningen til DieselHouse. Motoren ble startet ved strømutbruddet klokken 12:30 da og kjørte til cirka klokken 19:30. Vi har hatt folk her i DieselHouse som var med den 23. september 2003. Hvis man er så heldig å overvære en start av den store dieselmotoren, anbefales hørselsvern da støyen er enorm.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]