Per Kirkeby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kirkebys freske i Den sorte diamant i København
En av Kirkebys skulpturer foran det tyske nasjonalbiblioteket i Frankfurt, Tyskland

Per Kirkeby (født 1. september 1938 i København) er en dansk maler, dikter, forfatter, grafiker og billedhugger.

Han studerte til å bli geolog ved universitetet i København 19571964 og var på ekspedisjon på Grønland i 1958. I 1962 ble Kirkeby medlem av den nystartede kunstnergruppen Den eksperimentelle kunstskolen i København. Han utførte skolearbeider i maling, grafisk kunst, åtte millimeter film og performance-stykker. I 1978 ble han utnevnt til professor ved Kunstakademie Karlsruhe, og i 2000 mottok han et professorat ved Städelschule i Frankfurt am Main.

Som kunstner startet Kirkeby med popkunst, og deltok i Fluxusgruppen. I 1968 laget Kirkeby sin første kortfilm under innflytelse av Andy Warhols filmteori.

I 1974 holdt han sin første utstilling på Galerie Michael Werner i Köln og publiserte Fliegende Blätter. I 1977 holdt Kirkeby en enmannsutstilling i Museum Folkwang i Essen med malerier, mursteinsskulpturer og bøker. Sammen med Bjørn Nørgaard har han laget happenings og filmer. Nå lager han oljemalerier, bronseskulpturer og mursteinsskulpturer.

Kirkeby har i de senere årene blant annet utsmykket loftet i Den sorte diamant og laget bronseskulpturer til operaen i København. I flere av hans verker ses kristne symboler. Han har bidratt til Skulpturlandskap Nordland med installasjonen «Varde» i Meløy.[1]

Kirkeby har også utgitt dikt og romaner. Fra 1982 har han vært medlem av Det Danske Akademi. I 1988 utga han bøker med essays om Delacroix, Manet samt Picasso.

Priser, utmerkelser og stipend (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ skulpturlandskap.no
  2. ^ Akademiraadet
  3. ^ Samtliga mottagare av Prins Eugen-medaljen Det svenske kongehuset.
  4. ^ «Medaljen Ingenio et arti». Litteraturpriser.dk (dansk). Besøkt 16. november 2014. 
  5. ^ «Modtagere af hædersydelse». Kunst.dk / Statens Kunstfond. Besøkt 18. februar 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]